Quiz 6: Child Development and Pedagogy MCQ questions with Answer

Child Development and Pedagogy MCQ questions:

Directions (Q. Nos. 1-30) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

1. Which of the following stage marks the involvement of children in their peer groups?

(a) Adulthood

(b) Childhood

(c) Adolescence

(d) Early childhood

Answer: (c) Adolescence

Peer groups are both a social group and a primary group of people who have similar interests, age, background or social status. In human life, adolescence stage marks the involvement of children in their peer groups.

2. It is said that ‘Development is a never-ending process’. Which of the following defines it?

(a) Principle of interaction

(b) Principle of continuity

(c) Principle of interrelation

(d) Principle of integration

Answer: (b) Principle of continuity

John Dewey in his theory of experience proposed the principle of continuity. He opinioned that ‘development is a never-ending process’ in learning.

3. Honey, a young female teacher, believes in personalized learning because she thinks that

(a) learners must learn on their own

(b) students must enjoy their learning

(c) every person must be exposed to learning

(d) every learner is unique and must be given a chance to develop to the best of his ability

Answer: (d) every learner is unique and must be given a chance to develop to the best of his ability

Personalized learning means adjusting the pace, approach and connecting to the learner’s interests and experiences. Eduard Pogorskiy opinioned that personalized learning is a powerful tool which allows learners to develop to the best of his ability.

4. Which of the following statements about pedagogy is/are correct?

(a) Pedagogy is art as well as science

(b) Pedagogy is a system which deals with the school management system, system of curriculum development and system of instructional procedure

(c) It explains teaching tasks in terms of presentation and demonstration in a classroom

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

The practice is the act of rehearsing a behavior or engaging in an activity again and again, for the purpose of improving or mastering it, as in the phrase ‘practice makes perfect’.

5. Which of the following is one of the three types of analysis of pedagogy in education?

(a) Pedagogical analysis of beliefs

(b) Pedagogical analysis of the subject

(c) Pedagogical analysis of emotions

(d) None of the above

Answer: (a) Pedagogical analysis of beliefs

Illustrated colorful books play an important role in teaching four skills like listening, speaking, reading and writing. A teacher should use relevant and appealing material to learners to promote involvement, readers’ response in a language class.

6. Roli is unable to pronounce the words ‘study’ and ‘society’ clearly. As her teacher what will you do?

(a) Humiliate Roli by isolating her and asking her to repeat the words

(b) Asking the entire class to repeat the words and appreciating Roli when she repeats them correctly

(c) You will just ignore it

(d) You will ask the class to laugh at her

Answer: (b) Asking the entire class to repeat the words and appreciating Roli when she repeats them correctly

Roli is suffering from dyslexia, despite having normal intelligence she has a reading disorder. In the classroom, such students should be appreciated even on little efforts so that their confidence level may rise.

7. Critical pedagogy firmly believes that

(a) the teacher should always lead the classroom instruction

(b) the learners need no reason independently

(c) what children learn out of school is irrelevant

(d) the experiences and perceptions of learners are important

Answer: (d) the experiences and perceptions of learners are important

Critical pedagogy is a teaching approach inspired by Marxist critical theory and other radical philosophies. It attempts to help students question and challenge posited ‘domination’ and to undermine the beliefs and practices that are alleged to dominate. In this approach, experiences and perceptions of learners are important.

8. Which of the following is a teacher-related factor affecting learning?

(a) Mastery over the subject matter

(b) Proper seating arrangement

(c) Availability of teaching-learning resources

(d) None of the above

Answer: (a) Mastery over the subject matter

If a teacher does not have good command over the subject matter it may hamper the learning process of learners.

9. A teacher makes use of a variety of tasks to cater to the different learning styles of her learners. She is influenced by

(a) Piaget’s Cognitive Development Theory

(b) Kohlberg’s Moral Development Theory

(c) Gardner’s Multiple Intelligence Theory

(d) Vygotsky’s Socio-cultural Theory

Answer: (c) Gardner’s Multiple Intelligence Theory

Howard Gardner opposes the idea of labeling learners to a specific intelligence believes that multiple intelligences should empower learners not to restrict to one modality of learning.

10. A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behavior.

(a) Aggressive behavior

(b) Full concentration in studies

(c) Excessive talking

(d) Hyperactivity

Answer: (a) Aggressive behavior

In childhood, stress is a function of the expectations placed on children and their ability to meet those expectations. Generally, when they fail to do so, they show aggressive behavior.

 

Previous Post
Quiz 5: Child Development and Pedagogy
Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!