Quiz 5: Environmental Studies MCQ Question and Answer

21. Teaching would be more effective if the teacher

(a) makes his intent purposeful

(b) is a master of the subject

(c) uses various instructional aids

(d) declares his objective in the beginning

Answer: (c) uses various instructional aids

Use of meaningful, illustrative and relevant instructional aids make teaching more effective.

22. Which of the following bird has feet for catching the prey?

(a) Sparrow

(b) Eagle

(c) Hummingbird

(d) Parrot

Answer: (b) Eagle

Eagle has sharp eyes and feet for catching the prey.

[ Read also Social Science and Pedagogy Questions ]

23. Children of bright parents tend to be bright whereas children of inferior parents are often inferior.

What does it refer to?

(a) Environment

(b) Nature neglect

(c) Heredity

(d) Lack of self-confidence

Answer: (c) Heredity

Heredity is a significant factor which determines children of a bright parent tend to be bright and interior parents tend to be inferior.

24. What should be the goal of a teacher?

(a) Help children in learning

(b) Understand individual differences and learning styles

(c) Develop knowledge and skills in all areas of development

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

A teacher should help children in learning, he should understand individual differences of learners and he should develop knowledge and skills in all areas.

25. Which of the following best defines a teacher?

(a) Helps in the educational development of children

(b) Helps in the intellectual development of children

(c) Helps in the emotional development of children

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

A teacher helps his/her students in the educational, intellectual and emotional development of children.

26. People have now started using more personal modes of transport. Which of the following would be the effect/effects of this activity?

(a) Increase in particulate matter in the air

(b) A decrease in natural resources

(c) Increase in noise level

(d) All of the above

Using more personal modes of transport results in the release of more pollutants in the air such as smoke containing poisonous gases, suspended particulate matter (very small size dust particles that cannot be seen with the help of eyes and affect respiration), etc. It also causes a decrease in the level of existing fossil fuels. It also causes noise pollution.

Answer: (d) All of the above

27. In the process of learning ……….. creates interests for learning among young learners.

(a) motivation

(b) remembering

(c) recognition

(d) evaluation

Answer: (a) motivation

In the process of learning, motivation creates interests for learning among young learners.

28. Oh, humans! I make you disturbed by my presence. You are responsible for the increase in my level.

Who am I?

(a) Coal

(b) Noise

(c) Sand

(d) Petrol

Answer: (b) Noise

Noise is an unpleasant sound produced by automobiles, machines, burning firecrackers, etc. So, humans are responsible for the increase in its level. The higher level of noise in surroundings is not good for our health it can cause permanent damage to our ears.

29. Which of the following is the best way to motivate a student?

(a) Reward

(b) Complaints to his parents

(c) New behavior

(d) Regular homework

Answer: (c) New behavior

If a new positive behavior of a learner is appreciated by a teacher, it may motivate a learner.

30. Identify the incorrect match of the following inventors and inventions.

(a) James Watt: Mechanical bicycle

(b) Joseph and Jacques Etienne Montgolfier: Hot air balloon

(c) Garrett Augustus Morgan: Traffic signals

(d) Wilbur Wright and Orville Wright: Flying machine

Answer: (a) James Watt: Mechanical bicycle

James Watt invented the improved version of Newcomer steam engine in 1765. It had ways to avoid the wastage of steam. The first mechanically-propelled, two-wheeled vehicle may have been built by Kirkpatrick MacMillan, a Scottish blacksmith, in 1839. The bicycle that we see today has gone through many modifications by many people in the past. So, it is difficult to answer who really discovered the bicycle.

 

Previous Post
Quiz 4: Environment Science MCQ Question

 

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!