Quiz 5: Environmental Studies MCQ Question and Answer

11. A teacher finds some of his students exceptionally bright and intelligent. How will he teach them?

(a) Along with higher classes

(b) Using enriched curriculum

(c) As per his wish

(d) Along with the rest of the class

Answer: (b) Using enriched curriculum

Exceptionally bright and intelligent students should be taught using an enriched curriculum.

12. Which of the following components of food is not digested and absorbed by the human body?

(a) Fat

(c) Sucrose

(b) Protein

(d) Cellulose

Answer: (d) Cellulose

Cellulose is a type of complex Carbohydrate made of glucose molecules. It is not digested by the human body as the cellulose digesting enzyme (cellulose) is absent in the human body. It acts as roughage, which is required by the body for an easy bowel movement but not as a source of energy or growth material. It is present in the cell wall of plant parts such as fruits, leaf, seeds, etc.

13. Which of the following is not an objective question?

(a) True and False

(b) Open-ended question

(c) Fill in the blanks

(d) One-word answer

Answer: (b) Open-ended question

Objective questions contain a list of possible answers so that the student will be expected to recognize the correct one. Such questions include-multiple choice question, matching, true and false and fill in the blanks, etc.

[ Practice Science Pedagogy MCQ Question ]

14. What percentage of total freshwater on the Earth is found in lakes, rivers, streams, and swamps?

(a) 0.36%

(c) 72.2%

(b) 22.4%

(d) 80%

Answer: (a) 0.36%

Of the total freshwater found on the earth, only 0.36% is found in lakes, rivers, streams, and swamps.

15. Which of the following is necessary for photosynthesis?

(a) Air

(b) Sunlight

(c) Water

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Photosynthesis is a process used by plants and other organisms to make their food in the presence of sunlight, water, and air.

16. Which of the following has promoted the ‘Insight theory of learning’?

(a) Vygotsky

(c) Gestalt theorists

(b) Jean Piaget

(d) Wolfgang Kohler

Answer: (d) Wolfgang Kohler

In the 1920s, Wolfgang Kohler studied the behavior of apes and developed one of the first cognitive theory of learning which is called “Insight Theory of Learning

17. Teaching aids are helpful because of they

(a) help teachers work

(b) activate all senses

(c) help students to be attentive

(d) make learning more meaningful

Answer: (d) make learning more meaningful

Teaching aids make learning more meaningful and illustrative.

18. Temporary hardness in water can be removed by

(a) adding chlorides and sulfates of calcium and magnesium

(b) adding bicarbonates of calcium and magnesium

(c) boiling

(d) sedimentation

Answer: (c) boiling

Temporary hardness in water is caused by the presence of bicarbonates of calcium and magnesium. It can be removed by boiling the water.

Permanent hardness in water is caused due to the presence of chlorides and sulfates of calcium and magnesium.

19. Which of the following groups of features completely belongs to rural settlements?

(a) Agriculture, multistoried concrete structures, simple living, illiteracy

(b) Greenery, over-crowding, slums, multistoried concrete structures

(c) Greenery, good job opportunities, slums, superstition quality

(d) Agriculture, the joint family system, superstition, good air

Answer: (d) Agriculture, joint family system, superstition, good air

Rural settlements are characterized by agriculture as the major form of occupation, greenery, good air quality, joint family system, caste system, superstition, illiteracy, etc.

20. An organism that lives in or on other organism and derives subsistence from it without rendering it any service in return is called

(a) Reptiles

(b) Scavengers

(c) Mosses

(d) Parasites

Answer: (d) Parasites

Parasites live in or on other organisms and derive subsistence from it without rendering it any service in return.

 

Previous Post
Quiz 4: Environment Science MCQ Question
Pages ( 2 of 3 ): « Previous1 2 3Next »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!