Quiz 3: Social Studies Pedagogy MCQ Question for CTET and TET Exam

21. Which one of the following is not needed for learning activities outside the classroom?

(a) Teacher preparation

(b) Execution of the activity

(c) Evaluation

(d) Publishing

Answer: (d) Publishing

22. When did John Carroll propose a model of school learning?

(a) 1993

(b) 1983

(c) 1963

(d) 1973

Answer: (c) 1963

[ Read More: CTET Subject Wise MCQ Questions with Answer ]

23. …….. learning activities are similar to case studies but usually focus on qualitative problems and gives students a deeper learning opportunity.

(a) Problem- based

(b) Think-pair-share

(c) Free writing

(d) None of these

Answer: (a) Problem- based

24. A teacher can make the explaining technique more effective

(a) by command over the language

(b) by command over the content

(c) by explaining the content with the help of concrete examples

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

[ Practice More: CTET Previous year Question with Answer ]

25. Development is a process of observable social interaction. This is the opinion of

(a) Skinner

(b) Erikson

(c) Robert Sears

(d) None of these

Answer: (c) Robert Sears

26. The quality of supervised study strategy is to

(a) develop reading habits among the students

(b) develop reading methods for the students

(c) develop problem-solving skill in students

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

27. Which one of the following is not a major type of student evaluation?

(a) Summative

(b) Formative

(c) Cognitive

(d) None of these

Answer: (c) Cognitive

28. How many languages are mentioned in the eighth list of Indian Constitution?

(a) 22

(b) 18

(c) 25

(d) 14

Answer: (a) 22

[ Download: 2011-2019 CTET Previous Year Question Papers ]

29. The sheep of which region are producing Pashmina wool?

(a) Nepal

(b) Tibet

(c) Ladakh

(d) Leh

Answer: (c) Ladakh

30. Which article contains the provision of national emergency?

(a) Article 350

(b) Article 356

(c) Article 368

(d) Article 352

Answer: (d) Article 352

 

Previous Post
Quiz 2: Social Studies Pedagogy MCQ Question
Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!