Quiz 3 : Mathematics and Pedagogy MCQ Question with Answer

16. Teaching techniques are based on

(a) projection theory

(b) the classical theory of human organization

(c) cognitive theory of development

(d) the modern theory of human organization

Answer: (b) classical theory of human organization

Teaching method Techniques are based on the classical theory of human organization

17. Brainstorming strategy in mathematics teaching is based on

(a) psychological principles

(b) creative thinking

(c) problem-solving principles

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Brainstorming sessions are used in conflict resolution, solving Science problems, developing creative thinking, solving maths problems, etc. It helps in achieving a higher order of cognitive and affective objectives.

18. BS Bloom educational process includes

(a) educational objectives

(c) change in behavior

(b) learning experiences

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

It is most often used when designing educational, training and learning processes

19. The curriculum is developed in view of

(a) educational objectives

(c) national development

(b) child development

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Curriculum refers to the ‘total learning experiences of individuals not only in school by society as well”. Thus, the curriculum is developed in view of National Development, child development and educational objectives.

20. The lesson plan means the detailed description which a teacher completes in a

(a) definite period

(b) indefinite period

(c) full day r

(d) None of these

Answer: (a) definite period

A lesson plan is a teacher’s detailed description of the course of instruction or ‘learning trajectory’ for a lesson which they have to complete in a definite time period.

21. The development of lesson planning occurred as a result of

(a) child psychology

(b) gestalt psychology

(c) clinical psychology

(d) All of these

Answer: (b) gestalt psychology

The development of lesson planning occurred as a result of Gestalt Psychology. As this theory, objectives are on creativity, productive thinking at school, motivational factors, classroom management, development of psychological ideas, etc.

22. The most reliable scale of measurement is

(a) ratio

(c) interval

(b) ordinal

(d) nominal

Answer: (a) ratio

The most reliable scale of measurement is Ratio. The ratio scale of measurement satisfies all four of the properties, identity, magnitude, equal intervals and minimum value of zero.

23. In the scope of educational diagnosis, use is made of

(a) interview

(b) diagnostic test

(c) observation

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Educational Diagnosis is made of Interview, observation, and diagnostic test. Besides interview and observation, the purpose of the diagnostic test in education is to assess the current state of a student’s progress in a particular area.

24. The present examination system is

(a) comprehensive

(b) qualitative

(c) continuous

(d) quantitative

Answer: (d) quantitative

The present examination system is a quantitative type. In India, qualities like independent thinking, problem-solving ability, social competence fall by the wayside as getting high grades to become their only goal.

25. Evaluation should be done in teaching of mathematics

(a) at the time of providing experiences of learning

(b) at the time of clarification of objectives

(c) after the clarification of objectives and providing the experiences of learning

(d) At all the above levels

Answer: (d) At all the above levels

Evaluation in teaching is important at every stage.

26. The existing pattern of examination mainly measures the objective of which aspect?

(a) Cognitive aspect

(c) Psychomotor aspect

(b) Affective aspect

(d) None of these

Answer: (a) Cognitive aspect

The existing pattern of examination mainly measures the objective of cognitive aspect in which evaluation of a child is done only in one area i.e. academics. If he/she gets a good mark in exams he/she will be declared pass otherwise gets failed.

27. According to BS Bloom, the domain of learning objectives are

(a) 6 types

(b) 3 types

(c) 4 types

(d) None of these

Answer: (b) 3 types

According to BS Bloom, the domain of learning objectives are of three types:

(i) Cognitive  Mental Skills

(ii) Affective Growth in feelings or emotional areas.

(iii) Psychomotor Manual or physical skills

28. The emphasis is given improvement of pupils achievement in

(a) CRT

(c) Diagnostic

(b) NRT

(d) All of these

Answer: (d) All of these

The emphasis is given on improvement of pupils achievement in CRT (Criterion-Referenced Tests), NRT (Norm-Referenced Test) and Diagnostic

29. The direct method was originated in

(a) France

(b) Germany

(c) USA

(d) England

Answer: (a) France

Direct Method was originated in France

30. For evaluation, the teacher should use

(a) essay type questions

(b) oral testing

(c) objective type questions

(d) All of these

Answer: (d) All of these

For evaluation, the teacher should use essay type, oral testing, and objective type questions.

 

Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!