Quiz 3 : Mathematics and Pedagogy MCQ Question with Answer

Spread the love
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mathematics and Pedagogy MCQ Question with Answer:

1. The smallest number by which 3087 may be multiplied so that the product is a perfect cube is

(a) 6

(b) 5

(c) 4

(d) 3

Answer: (d) 3

3087 = 3 × 3 × 7 × 7 × 7

So, to make perfect cube it must be multiplied by 3

2. Surendra borrows Rs. 400 from his friend. He agrees to return the money after 4 yr at the rate of 5% per annum. How much amount will he pay?

(a) Rs. 500

(b) Rs. 580

(c) Rs. 480

(d) Rs. 400

Answer: (c) 480

He pay = 400 + \frac{400\times 4\times 5}{100} = 480

3. A soap-cake measures 7 cm in length, 5 cm in breadth and 2.5 cm in height. How many soap-cakes can be placed in a cardboard box whose length, breadth and height are, respectively 56 cm, 40 cm and 25 cm?

(a) 64

(b) 640

(c) 6400

(d) 6440

Answer: (b) 640

Volume of  one soap-cake = 7 × 5 × 2.5 = 87.5 cc

Volume of cardboard box = 56 × 40 × 25 = 5600 cc

soap-cakes can be placed in a cardboard box= 5600/87.5 = 640

4. 17\frac{1}{16} decimal equivalent as

(a) 17.625

(b) 17.6025

(c) 17.0625

(d) 17.0525

Answer: (c) 17.0625

17\frac{1}{16}=17+\frac{1}{16}=17+0.0625=17.0625

5. Two numbers are in the ratio 2:3. If 9 is added to each, they will be in the ratio 3:4, the numbers are

(a) 12, 28

(b) 8, 12

(c) 18, 27

(d) 10, 15

Answer: (c) 18, 27

Let Numbers are 2x and 3x

\frac{2x+9}{3x+9}=\frac{3}{4} or 9x + 27 = 8x + 36 or x = 9

Numbers are 18 and 27

6. The average of 4 numbers is 7. If the sum of first three numbers is 20, find the fourth number.

(a) 7

(b) 10

(c) 9

(d) 8

Answer: (d) 8

Sum of 4 numbers = 28

sum of first three numbers = 20

fourth number = 28 – 20 = 8

7. Rajesh purchased a watch for Rs. 300. He sold it for Rs. 330. Find the profit percent.

(a) 5%

(b) 13%

(c) 14%

(d) 10%

Answer: (d) 10%

Profit percent = \frac{profit}{CP}\times 100=\frac{30}{300}\times 100=10\%

8. ∠POR and ∠QOR form a linear pair. If a – b =80°, then the value of a and b is respectively

CTET Mathematic

(a) 108°, 72°

(b) 105°, 75°

(c) 95°, 85°

(d) 130°, 50°

Answer: (d) 130°, 50°

a – b =80° from linear pair property a + b = 180°

a=\frac{80+180}{2}=130\,\,and\,\,b\,\,=\frac{180-80}{2}=50

9. Simplify : \frac{\left( 48 \right) ^{-2}\times \left( 64 \right) ^{\frac{1}{2}}}{\left( 24 \right) ^{-1}}

(a) 24

(b) 12

(c) 12-1

(d) None of these

Answer: (c) 12-1

\frac{\left( 48 \right) ^{-2}\times \left( 64 \right) ^{\frac{1}{2}}}{\left( 24 \right) ^{-1}}\,\,=\,\,\frac{24\times 8}{48\times 48}=\frac{1}{12}=12^{-1}

10. A water tank is 3 m long, 2.5 m broad and 4 m high. What is the capacity of the tank in liters, if 1000 cu cm=1L?

(a) 20000

(b) 5000

(c) 30000

(d) 4000

Answer: (c) 30000

capacity of the tank = 300 × 250 × 400 = 30000000 cc = 30000 liter

11. If \frac{a}{5}=\frac{b}{6}=\frac{c}{7} then \frac{a+b+c}{b}

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (c) 3

Let a= 5x, b = 6x, c = 7x

\frac{a+b+c}{b}=\,\,\frac{5x+6x+7x}{6x}=\frac{18x}{6x}=3

12. The value of \sqrt{0.000441} is equal to

(a) 0.00021

(b) 0.0021

(c) 0.021

(d) 0.21

Answer: (c) 0.021

\sqrt{0.000441}=\sqrt{\left( 0.021 \right) ^2}=0.021

13. If \frac{4}{5} of an estate be worth Rs. 16800, then the value of of \frac{3}{7} it is

(a) Rs. 90000

(b) Rs. 9000

(c) Rs. 72000

(d) Rs. 21000

Answer: (b) Rs. 9000

Let value of estate = x

\frac{4x}{5}=\text{16800 }or\,\,x=\text{21000; }\frac{3}{7}of\,\,its=\frac{21000\times 3}{7}=9000

14. If a number x is 10% less than another number y and y is 10% more than 125, then x is equal to

(a) 150

(b) 143

(c) 140.55

(d) 123.75

Answer: (d) 123.75

x=\,\,\frac{125\times \left( 100+10 \right)}{100}\times \frac{\left( 100-10 \right)}{100}=123.75

15. A man with of his usual speed reaches the destination hr late. Find his usual time to reach the destination.

(a) 4 hr

(b) 3 hr

(c) 3\frac{3}{4} hr

(d) 4 hr

Answer: (c) 3\frac{3}{4}hr

Usual time(t) = \frac{late}{\frac{1}{present\,\,speed}-1}=\frac{\frac{5}{2}}{\frac{5}{3}-1}=3.75=3\frac{3}{4}hr

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Leave a Reply

error: Content is protected !!