Quiz 3: English and Pedagogy MCQ Question with Answer

Spread the love
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

English and Pedagogy MCQ Question:

Directions (Q.Nos. 1-6) Read the poem given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate option.

It takes much time to kill a tree

Not a simple job of the knife

will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

So hack and chop

But this alone won’t do it

The bleeding bark will heal

And from close to the ground

Will rise curled green twigs

Miniature boughs

Which if unchecked will expand again

To former size. No,

The root is to be pulled out.

1. Killing a tree

(a) is very easy

(b) is not as easy as one thinks

(c) requires a knife

(d) is a crime

Answer: (b) is not as easy as one thinks

Killing a tree is not as easy as one thinks.

2. If the tree is hacked, it will ……… itself soon.

(a) kill

(b) green

(c) heal

(d) pull

Answer: (c) heal

Heal’ should be filled in.

3. The expression ‘to kill a tree’ suggests

(a) the trees must be pulled out

(b) it is heinous to uproot a live tree

(c) killing a tree is easy

(d) None of the above

Answer: (b) it is heinous to uproot a live tree

To kill a tree’ suggests that it is heinous to uproot a live tree.

4. The expression “bleeding bark’ suggests

(a) the tree also bleeds

(b) the tree gets hurt too

(c) blood will come out of its bark

(d) None of the above

Answer: (b) the tree gets hurt too

‘Bleeding bark’ suggests that the tree gets hurt too.

5. Job’ in the poem is used as

(a) a verb

(b) an adjective

(c) a noun

(d) a jargon

Answer: (c) a noun

Job’ is used as a ‘noun’.

6. A tree can’t live without

(a) sunlight, minerals, air

(b) sunlight, air, water

(c) air, water, minerals

(d) sunlight, water, minerals

Answer: (b) sunlight, air, water

A tree cannot live without sunlight, air, and water.

7. Suppose a student lacks accuracy in the task he/she has learned. In which stage of the learning process would someone generally face this problem?

(a) Acquisition

(b) Generalization

(c) Proficiency

(d) Expertisation

Answer: (c) Proficiency

The proficiency stage lays emphasis on practice. It is through practice that a student is able to master a skill.

8. ‘Students need to brainstorm ideas, organize them, draft, edit and revise their work, is a ‘process’ which reflects

(a) reading skills

(b) listening skills

(c) writing skills

(d) speaking skills

Answer: (c) writing skills

Brainstorming ideas, organizing them, drafting, editing and revising the work are all related to writing skills.

9. The learning experiences that offer a vicarious experience to learners are

(a) real objects and specimens

(b) abstract words, case study

(c) display boards, film clips

(d) field trips, observations

Answer: (c) display boards, film clips

Using an audio-visual teaching aid (like display b0ards and film clips) during the teaching process makes the learning process effective and permanent 1or students.

10. Which approach emphasizes interaction as the means and the goal of learning a language?

(a) Oral-aural

(b) Silent way

(c) Immersion

(d) Communicative

Answer: (d) Communicative

Interaction is possible only through communication. It is considered not only a means but also a goal of learning a language.

 

Previous Post
Quiz 2: English and Pedagogy
Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

1 Comment

Leave a Reply

error: Content is protected !!