Quiz 3: Child Development and Pedagogy MCQ Question with Answer

1. Which of the following are the correct levels of learning?

(a) Facts, Knowledge-how, Information, Comprehension, Wisdom

(b) Facts, Information, Comprehension, Knowledge-how, Wisdom

(c) Facts, Information, Knowledge-how, Comprehension, Wisdom

(d) Facts, Comprehension, Information, Knowledge-how, Wisdom

Answer: (c) Facts, Information, Knowledge-how, Comprehension, Wisdom

2. Change in behaviour due to maturation etc is also called learning.

(a) Yes

(b) No

(c) Undecided

(d) Sometimes

Answer: (b) No

3. What is thinking?

(a) Use of Symbols

(b) Use of Language

(c) Concept Learning

(d) Perceptual Process

Answer: (d) Perceptual Process

4. For which category of subjects are the detour problems used?

(a) Children

(b) Adults

(c) Birds

(d) Animals

Answer: (b) Adults

5. The name of the theory advocating a sudden solution to the problem is

(a) Operant learning

(b) Theory of insight

(c) Trial and Error theory

(d) Conditioning

Answer: (b) Theory of insight

6. “Sensation is a gateway of knowledge.” This statement is

(a) Mental Development

(b) Physical Development

(c) Attention Development

(d) Language Development

Answer: (a) Mental Development

7. In individual difference we find

(a) Variability

(b) Normality

(c) Both A and B

(d) None of these

Answer: (c) Both A and B

8. Meredith’s study has shown that children of those families are in general ….. which are at a higher social level.

(a) less healthy and developed

(b) more healthy and developed

(c) more healthy but less developed

(d) not healthy but developed

Answer: (b) more healthy and developed

9. What is the number of personality traits analysed by Cattell?

(a) 13

(b) 15

(c) 16

(d) 14

Answer: (c) 16

10. Murray created the history by constructing a test, what is that?

(a) Ink Blot Test

(b) Sentence Completion Test

(c) Thematic Apperception Test

(d) Rating Scale

Answer: Answer: (c) Thematic Apperception Test

 

Next PostPrevious Post
Quiz 4: Child Development and Pedagogy Quiz 2: Child Development and Pedagogy
Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!