Quiz 2: Social Studies Pedagogy MCQ Question for CTET and TET Exam

Spread the love
  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1. Who built the ‘Vishnu Temple’ of Angkorvat situated in Kambuj?

(a) Suryaverma I

(b) Jaiverma IV

(c) Suryaverma II

(d) Yashoverma III

Answer: (c) Suryaverma II

The builder of Angkorvat in Kambuj was a king Suryavarman II, between AD 1113 and 1150. Its name means ‘temple city. The city where the temple was built, Angkor, is located in modern day Cambodia and was once the capital of the Khmer Empire.

2. In which major Rock Edict of the emperor Ashoka, we find the description of neighbour countries?

(a) First

(b) Fifth

(c) Eighth

(d) Thirteenth

Answer: (d) Thirteenth

On the 13th Rock Edict of emperor Ashoka, there are descriptions of neighbour countries like Greek, Ceylon and Afghanistan.

3. Which of the following Novel of Rabindranath Tagore has the main character Nikhil, who believes more in ‘humanity’ than patriotism?

(a) Shesher Kabita

(b) Gora

(c) Yogayog

(d) Ghare Baire

Answer: (d) Ghare Baire

4. Hindustan Ghadar Party was founded in the year

(a) 1916

(b) 1925

(c) 1913

(d) 1922

Answer: (c) 1913

The Hindustan Ghadar Party (more commonly known as the Ghadar Party) was founded in California with its headquarter in San Francisco in 1913. The founding President of Ghadar Party was Sohan Singh Bhakna and Lala Hardayal was the co-founder of this party.

5. Diraham is

(a) Coin of Gold

(b) Coin of Copper

(c) Coin of Silver

(d) Coin of Alloy

Answer: (c) Coin of Silver

6. The last expedition of Shershah Suri was against the ruler of

(a) Kalinjar

(b) Marwar

(c) Ranthambore

(d) Malwa

Answer: (a) Kalinjar

7. Under which Act the Sati system was banned in Bengal with the efforts of Raja Ram Mohan Roy?

(a) Regulation XVII AD 1829

(b) Regulation XX AD 1831

(c) Regulation XVIII AD 1856

(d) Regulation XIX AD 1829

Answer: (a) Regulation XVII AD 1829

With the efforts of Raja Ram Mohan Roy, East India Company passed the Bengal Sati Regulation XVII, Act in 1829, during the period of Governor-General Lord William Bentinck.

8. In which year the Amendment in Indian Constitution regarding Preamble was made?

(a) 1975

(b) 1976

(c) 1978

(d) 1992

Answer: (b) 1976

9. The Constitution Amendment which is related to Right to Education is

(a) 42th Amendment

(b) 52th Amendment

(c) 61st Amendment

(d) 86th Amendment

Answer: (d) 86th Amendment

The 86th Constitutional Amendment Act, 2002, made education a Fundamental Right under Article 21A. The amendment ensures to provide free and compulsory education to all children in the age group of 6-14 years.

10. On the basis of which Committee’s recommendations the fundamental duties have been incorporated in Indian Constitution?

(a) Sardar Sawaran Singh Committee

(b) Ashok Mehta Committee

(c) Sadiq Ali Committee

(d) Hegde Committee

Answer: (a) Sardar Sawaran Singh Committee

The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Sardar Sawaran Singh Committee. The recommendations were passed in 1976 and came into effect on 3rd January 1977. Originally, the Fundamental Duties were ten in number but were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002.

 

Previous PostNext Post
Quiz 3: Social Studies Pedagogy MCQ QuestionQuiz 2: Social Studies Pedagogy MCQ Question
Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

1 Comment

Leave a Reply

error: Content is protected !!