Quiz 2: English Language and Pedagogy MCQ Questions for CTET and TET Exam

Spread the love
  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Directions (Q. Nos. 1-5) Read the passage carefully and answer the questions that follow.

People in the villages of Rajasthan lead a very simple life. Their way of living has not changed over the years. They live in circular huts. The walls of these huts are covered with cow-dung. Every hut has a small place for worship. The life of these people is full of difficulties. It is very hot in summers and cold in winters. Water is a major problem. Sometimes they have to walk a long distance to get drinking water. For their agriculture, they depend on rain. But these people are very brave. They have learned to face difficulties and they never lose hope. They also like to enjoy their life. Women like to wear dresses full of bright colours.

People living in villages in Rajasthan have a rich tradition of music and dance. The people of Rajasthan are very proud of their culture.

1. Which of the following words is a synonym for ‘brave’?

(a) Hardworking

(b) Prosperous

(c) Valiant

(d) Enthusiastic

Answer: (c) Valiant means very brave; courageous.

2. The antonym of ‘bright’ is

(a) colourful

(b) dull

(c) transparent

(d) dark

Answer: (b) Bright means full of light; cheerful; intelligent. Dull means not bright; boring; stupid.

3. Which of the following words is correctly spelt?

(a) Immediate

(b) Imimediate

(c) Immedieta

(d) Imediate

Answer: (a) Immediate

4. ‘Their way of living’ can be replaced with the word

(a) livelihood

(b) liveliness

(c) lifelike

(d) lifestyle

Answer: (d) lifestyle

5. Find the correct one word for the phrase given below. ‘Countryside of a nation’.

(a) Rural

(b) Urban

(c) National

(d) Inhabitants

Answer: (a) Rural means like the countryside; connected with the countryside.

Directions (Q. Nos. 6-10) Read the passage and answer the questions that follow.

Most children start watching television long before they enter school. Many doctors have come to the conclusion that children up to the age of two years should not watch TV. The doctors are of the view that the first two years of life are very important for the development of a child’s brain. Spending time with parents and others encourages learning and healthy physical and social development. As children get older, TV can be watched to a limited extent. Children preparing to enter school can learn the alphabet and numbers from educational programmes. They can also learn about wildlife on nature shows. TV can be an excellent educator as well as an entertainer for children.

6. Both the words ‘Children’ and ‘Entertainer’ are

(a) nouns

(b) pronouns

(c) verbs

(d) adverbs

Answer: (a) nouns

7. The verb in the clause “they enter school” is in

(a) simple past tense

(b) simple present tense

(c) present perfect tense

(d) present continuous tense

Answer: (b) simple present tense.

8. Which of the following has the three degrees of the adjective in their correct form?

(a) Poor, more poor, poorest

(b) Important, most important, important test

(c) Old, older, oldest

(d) Thin, thinner, more thinner

(c) Old, older, oldest

9. In the phrase ‘a good thing’ the determiner used is

(a) good

(b) thing

(c) a thing

(d) a

Answer: (d) a

10. Of the given options, which one is closest in meaning to the word ‘extent’?

(a) End

(b) Limit

(c) Finish

(d) Conclusion

Answer: (c) Extent means Limit, Limitation, Boundary, Border etc

 

Next PostPrevious Post
Quiz 3: English Language and PedagogyQuiz 1: English Language and Pedagogy
Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

2 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!