Quiz 1: Social Studies and Pedagogy MCQ Question for ctet and tet

Social Studies and Pedagogy MCQ Question


1. The earliest manuscript were written on

(a) Palm leaves

(b) Paper

(c) Wood

(d) Stones

Answer: (a) Palm leaves

2. Which of the following literary heritage of India means ‘Approaching and sitting near’

(a) Aranyakas

(b) Puranas

(c) Upanishads

(d) Vedas

Answer: (c) Upanishads

3. Dharma Thakur is a

(a) Regional deity in Bengal

(b) a folk tales

(c) a fairly tales

(d) a Bengal Literature

Answer: (a) Regional deity in Bengal

4. Begum Hazrat Mahal took an active part in organizing the uprising against British at

(a) Faizabad

(b) Allahabad

(c) Kanpur

(d) Lucknow

Answer: (d) Lucknow

5. Uranium found in Ladakh is an example of

(a) actual resources

(b) deposit resources

(c) potential resources

(d) stock resources

Answer: (a) actual resources

6. Teacher can challenge the gender bias in seconds through following:

(a) Unbiased assessment strategies

(b) Unbiased curriculum choices

(c) Unbiased pedagogical

(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

7. In parliamentary form of government

(a) the legislative and the executive organs are closely associated

(b) Executive is the only organ associated with parliamentary form of government

(c) Only legislature constitutes the parliamentary form of government

(d) None of the above

Answer: (a) the legislative and the executive organs are closely associated

8. Which of the following is/are part of a classroom ?

(a) Blackboard

(b) Physical disabled learners

(c) Heterogeneous group of learners

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

9. Social Studies is different from others fields of learning because its contents and meaning lay stress on :

(a) Persons and their relationships

(b) Persons and their vulnerable relationships

(c) Persons and their relationships with nature

(d) Persons and their individual relationships

Answer: (a) Persons and their relationships

10. A teacher is teaching poverty in IX. Which one of the following probing question he ask to develop critical thinking among learners ?

(a) Which institution calculates poverty of India

(b) What percent of population of India is poor

(c) Have you seen poor around you ?

(d) How poverty can be eliminated in India ?

Answer: (d) How poverty can be eliminated in India ?

 

Next Post
Quiz 3: Social Studies Pedagogy MCQ Question

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!