Quiz 1: Science and Pedagogy MCQ Question for ctet and tet

Science and Pedagogy MCQ Question


1. Carbohydrates are stored in plants and animals in the form of

(a) Cellulose and glucose

(b) Cellulose and glycogen

(c) Starch and glycogen

(d) Starch and glucose

Answer: (c) Starch and glycogen

 

2. Which of the following statement is incorrect for states of matter?

(a) Bose-Einstein condensate is formed by heating gas of extremely low density

(b) The forces of attraction between the gas particles are very less

(c) Plasma consists of super energetic and super excited parties

(d) The plasma glows with a special colour depending on the nature of the gas

Answer: (a) Bose-Einstein condensate is formed by heating a gas of extremely low density

 

3. Some acids are strong and some are weak. The strength of an acid depends upon the certain ion produces in water. That ion is

(a) Hydrogen ion

(b) Oxygen ion

(c) Chlorine ion

(d) Metal ion

Answer: (a) Hydrogen ion

 

4. Which among the following is not a single flower, but a group of flowers ?

(a) Rose

(b) Datura

(c) China rose

(d) Sunflower

Answer: (d) Sunflower

 

5. The Mountaineers need to carry oxygen cylinders while climbing. This is because with them :

(a) The temperature of the air is much higher than that on the ground level

(b) No air is present at an altitude more than sea level

(c) The amount of air available to a person for breathing is less than that available at ground level

(d) The pressure is extensively lower than that on the ground level

Answer: (c) The amount of air available to a person for breathing is less than that available at ground level

6. Pyorrhea is caused by

(a) Bacteria

(b) Fungi

(c) Helminth

(d) Protozoan

Answer: (d) Protozoan

 

7. Which of the following changes when a particle is moving with uniform velocity ?

(a) Velocity

(b) Position

(c) Speed

(d) Acceleration

Answer: (b) Position

 

8. Choose the odd one out from following options.

  1. Receptacle    2. Sepals   3. Self-pollination    4. Pistil      5. Cockroach

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 4 and 5

Answer: (b) 3 and 4

 

9. Which amongst the following statement is incorrect about science?

(a) Science is cumulative and endless series of empirical observations

(b) Science is bringing all phenomenon in happening around

(c) Science is based on the formation of concept and theories

(d) Science is the process of acquiring and defining knowledge

Answer: (c) Science is based on formation of concept and theories

 

10. The Aim of science teaching at primary level are

(a) Knowledge ­­– Comprehension – Application

(b) Abilities – Praises – use of leisure time

(c) Skills – Interests – Articulation

(d) None of the above

Answer: (a) Knowledge ­­– Comprehension – Application
Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!