Quiz 1: Child Development and Pedagogy MCQ Question for ctet and tet

Child Development and Pedagogy MCQ Question:-


1. The most important factor influence human intelligence is

(a) Heredity

(b) Environment

(c) Both of the above

(d) None of the above

Answer: (c) Both of the above

2. Sound knowledge of child development is very helpful in pedagogy. Which one of the following is not a significant statement?

(a) Increased awareness of development delays in young children has led to the creation of early intervention services.

(b) Earlier detection of hearing deficit sometimes leads to correction of problems before serious language impairments occur.

(c) The school must teach children the social and life skills that will help them to develop into healthy adolescents.

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

[ Download : 2011 to 2019 CTET Previous Year Questions in English and Hindi ]

3. Generally, the baby expresses smiling emotion when its face or cheeks are touched gently. It happens due to

(a) reflex actions

(b) emotional reactions

(c) display of good gestures

(d) conditioning

Answer: (a) reflex actions

[ Read More: CTET Previous year Questions with Answer ]

4. Social stratification can be expressed as

(a) the characteristic denoting socioeconomic structure in the society

(b) the level of a family in the caste hierarchy of their community

(c) classification based on the demography of the population

(d) the difference denoting the level of social respect

Answer: (a) the characteristic denoting socioeconomic structure in the society

5. Mental hygiene includes

(a) Physical health only

(b) Mental health only

(c) Physical and Mental health both

(d) Diagnosis of Mental illness

Answer: (c) Physical and Mental health both

6. The meaning of personalized teaching is

(a) to teach children personally

(b) to give tuition individually

(c) to teach children as per their abilities

(d) None of the above

Answer: (c) to teach children as per their abilities

7. Which one of the following factors does not influence the child’s development ?

(a) Heredity

(b) Culture

(c) Achievement

(d) Growth

Answer: (c) Achievement

8. In the pre-primary school system, the criterion of small child’s adjustment is

(a) he takes his own care and fulfills needs

(b) he remains happy with his social constraints

(c) the tendency to play in separate groups

(d) development of independence among the children

Answer: (c) tendency to play in separate groups

9. Expectancy theory is a theory of

(a)  Personality

(b) Attitude

(c) Motivation

(d) Learning

Answer: (c) Motivation

10. The Bright normal person has an IQ of

(a) 120-129

(b) 110-119

(c) 130-140

(d) None of these

Answer: (b) 110-119

 

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!