CTET Question paper: 2013 July Paper-1

Section IV: Language I English

Directions (Qs. 91 to 99): Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option:

Why do poets use poems to tell about social injustices? The answer is simple. This way a poet can catch and hold the reader’s attention, his/her emotions. Usually, poets in their works present facts in order to capture the attention of many people. These are not new facts that are presented to an audience. Poems are always aimed at reaching feelings of people and, thus, pulling strings. The literature of every state shows all the complexity of every epoch when the situation is the same al several countries, t has a worldwide significance. Before talking about poetry, we should answer the question: What is poetry? Poetry is a special way of describing situations, things, ideas, feelings. Poets present their ideas in short phrases

A poem can be compared to a photograph as it reflects real life, real situations, and feelings, In a poem, a poet captures the exact moment and represents it the way he/she has seen it. When you read a poem you see the poet’s subjective evaluation of facts, situations and the epoch in general. Poets of the Romantic Movement wrote their poems to share their feelings. They wrote to help people understand their time from the poet’s point of

Q91. A poem reflects the culture of the

(a) period it belongs to

(b) historical past

(c) imaginary life

(d) present only

 Answer: (a) period it belongs to

Q92. Here, the expression pulling strings’ means

(a) challenging beliefs

(b) promoting popular notions

(c) secretly controlling thoughts

(d) exerting strength

 Answer: (c) secretly controlling thoughts

Q93. A word in the passage which means a quality of being intricate is

(a) general

(b) photograph

(c) complexity

(d) evaluation

 Answer: (c) complexity

Q94. Romantic Movement is a literary period when poetry mostly

(a) is religious and philosophical

(b) dealt with the supernatural and violence

(c) focused on self-reliance and independence

(d) emphasized on emotion and imagination

 Answer: (d) emphasized emotion and imagination

Q95. The structure of poetry is usually characterized by

(a) sequences of two or more words without an ‘action word’

(b) long-winded sentences

(c) lengthy descriptive stanzas

(d) short, factual stanzas

 Answer: (a) sequences of two or more words without an ‘action word’

[ Read More: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer ]

Q96.  An example of “subjective evaluation‘ is

(a) Everybody likes dishes prepared with potatoes

(b) The potato is a staple in some countries.

(c) There are over 25 types of potatoes around the world.

(d) The potato has a large percentage of starch content

 Answer: (a) Everybody likes dishes prepared with potatoes

Q97. The meaning of the word ‘epoch‘ is a

(a) lengthy, complex poem

(b) type of literary work in England

(c) the distinctive point of time

(d) being great and impressive

 Answer: (c) distinctive point of time

Q98. The purpose of poetry is to  ……… the reader.

(a) distract

(b) appeal to

(c) disturb

(d) confuse

 Answer: (b) appeal to

Q99. The themes of poems are usually about

(a) everyday happenings

(b) heroism and death

(c) romance

(d) important life events

 Answer: (a) everyday happenings

Directions (Qs. 100 to 105): Read the given poem and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Between the Miles

Because existence can become severe in one day

just sense me and I’ll be there.

In the mind’s eye,

I’m not so far away

If you hold out your hand,

in the-whispers,

I’ll become the zephyr…

and besiege you

If your eye’s upon the stars,

in the crystalline darkness

I’ll become the moon

And the light shall guide you.

If you rest upon the ground,

in the warmth.

I’ll become the grass.

And embrace you.:,

If you turn outside,

in the wetness

I’ll become the rain

An upon your forehead, kiss you

If you free the air,

in the light of day

I’ll become the sun

And smile for you.

Between the miles

if you need me

If you need a friend

Let me be the friend, I want to be.

…………. Heather Stoop

Q100. The ‘zephyr‘ is a

(a) fine quality of cloth

(b) scent or odour

(c) strong stream of air

(d) gentle, mild breeze

 Answer: (d) gentle, mild breeze

Q101. An example of a metaphor is

(a) I’ll become the grass.

(b) ‘Between the miles

(c) I want to be.’

(d) ‘If you rest upon the ground’

 Answer: (a) I’ll become the grass.

Q102 A synonym of the word ‘besiege‘ is

(a) surround

(b) attack

(c) befriend

(d) trap

 Answer: (a) surround

Q103. The theme of the poem is about

(a) separation

(b) relationship

Loading...

(c) travel

(d) nature

 Answer: (b) relationship

Q104. The ‘crystalline darkness’ that surrounding is

(a) black and sombre

(b) in the moonlight

(c) lit up by the stars only

(d) pitch dark and quiet suggests

 Answer: (c) lit up by the stars only

Q105. In the poem, the poet suggests that friendship is unaffected

(a) individual independence

(b) changing feelings

(c) time and distance

(d) differences in attitude

 Answer: (c) time and distance

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q106. A learner’s competence in English will improve when she/he receives or learning experience that is appropriate

(a) an equal level

(b) a slightly higher level

(c) a range of levels

(d) a slightly easier, lower level

 Answer: (b) a slightly higher level

Q107. A ‘mental block‘ associated with English language learning is

(a) interest in Sports and Arts

(b) disinterest in studies in general

(c) lack of opportunities to use English.

(d) dyslexia-a disability

 Answer: (c) lack of opportunities to use English.

Q108, A company labels its frozen snacks 75% fat free rather than contains 25% fat so that people will view them more positively. This is an example of a

(a) prototype

(b) phoneme

(c) subjective utility

(d) semantic slanting

 Answer: (d) semantic slanting

Q109. When children first start to speak in sentences, their speech may be described as

(a) babbling

(b) exceptionally soft

(c) telegraphic

(d) multi-lingual

 Answer: (a) babbling

Q110. Which observation supports No Chomsky’s ideas about language acquisition?

(a) Children’s language development follows a similar pattern across cultures.

(b) The stages of language development occur at about the same ages in most children

(c) Children acquire language quickly and effortlessly

(d) All of these

 Answer: (d) All of these

Q111. What is the system of rules that governs how words can be meaningfully arranged to form phrases and sentences?

(a) language

(b) Syntax

(c) Morpheme

(d) Phoneme

 Answer: (b) Syntax

Q112. A twelve-year-old child enjoys using puns. This enjoyment indicates that she has

(a) semantic slanting

(b) deductive reasoning

(c) mental blocks

(d) metalinguistic awareness

 Answer: (d) metalinguistic awareness

Q113. Did you really ………….. the money yesterday?

(a) knead

(b) kneed

(c) need

(d) needed

 Answer: (c) need

Q114. You don’t smoke, ………………..[ tag question]

(a) have you

(b) are you

(c) do you

(d) don’t you

 Answer: (c) do you

Q115. A ‘critical period during language learning is

(a) the period during which language can be acquired with greater ease than any other time.

(b) the length of time before a comprehensive assessment takes place in class

(c) best preparatory period for any language project

(d) special time set aside for students to intensively practice

 Answer: (a) the period during which language can be acquired with greater ease than any other time.

Q116. The two skills required to take notes effectively are

(a) using symbols and abbreviations instead of words

(b) re-writing a text, using your own words

(c) writing legibly with correct punctuation

(d) writing fluently, using conjunctions

 Answer: (a) using symbols and abbreviations instead of words

Q117. Remediation, when students find difficulty in the use of different ‘modals’ would be for them to

(a) be given ample practice in using modals in a set of sentences

(b) frame sentences on their own and teacher corrects them.

(c) learn about the structures outside the classroom through suitable activities.

(d) practice by collaboratively completing tasks where structures are used integratively, in a variety of real life situations.

 Answer: (d) practice by collaboratively completing tasks where structures are used integratively, in a variety of real life situations.

Q118. What is wrong with the following multiple choice question ?

Tick the most appropriate:

The Metro theatre is located ………. Lodhi Road.

  1. over 2. at    3. Beside       4. behind

(a) All answers are wrong

(b) Two are wrong

(c) The statement is not correctly framed

(d) ‘Over’ is the correct answer

 Answer: (b) Two are wrong

Q119. Receptive Language skills are

(a) using grammatical structures accurately

(b) writing in a range of styles

(c) listening and reading for information.

(d) being able to self-correct while using language.

 Answer: (c) listening and reading for information.

Q120. The ‘Natural Order’ in the process of learning English suggests that, children

(a) are slow at learning to speak when riot in school.

(b) learn to read and write simultaneously

(c) are able to speak first and then listen.

(d) acquire some language structures earlier than others.

 Answer: (d) acquire some language structures earlier than others.

Pages ( 4 of 5 ): « Previous123 4 5Next »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!