CTET Question paper: 2013 July Paper-1

Section III: Environmental Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q61. The name of the scientist who first peeped into a mosquito stomach and proved that mosquitoes spread malaria and for his research was awarded Nobel Prize in medicine in December 1902 is

(b) Gregor Mendel

(a) Charles Darwin

(c) George Mistral

(d) Ronald Ross

 Answer: (d) Ronald Ross

Q62. Rajat said to his friend, “I cannot play because I am down with fever. I pass through a cycle of shivering, fever, and headache and finally sweating. After my blood test doctor prescribed me a bitter medicine.” Rajat might be suffering

(a) Typhoid

(c) Cholera

(b) Diarrhea

(d) Malaria

 Answer: (d) Malaria

Q63. Who was Al-Biruni?

(a) A Qutabshahi Sultan who ruled our country for about 40 years

(b) A trader from Afghanistan who came to study the dry fruit markets of our country

(c) A traveler from Uzbekistan who wrote a book which is helpful to know the past of our country

(d) A traveler who traveled from Kashmir to Kanyakumari to study the culture of Indian people

 Answer: (c) A traveler from Uzbekistan who wrote a book which is helpful to know the past of our country

Q64. The animals that are awake at night can see objects

(a) in all colors

(b) only in black and white colors

(c) in green color only

(d) in red color only

 Answer: (b) only in black and white colors

Q65. Select the correct statements about elephant herd

A. An elephant herd has mainly females and baby elephants up to 14-15 years old.

B. An elephant herd comprises members of a particular.

C. The oldest female is the leader of the herd.

D. An elephant herd may accommodate any number of female elephant and the young ones.

(a) A and B

(b) A and C

(d) C and D

(c) Band D

 Answer: (b) A and C

[ Read More: Environment Studies and Pedagogy MCQ Questions with Answer ]

Q66. Inside the petals, in the middle of a flower we find a thin powdery structure, called

(a) Anther

(b) Pollen

(c) Radical

(d) Stigma

 Answer: (b) Pollen

Q67. If you go to Ahmadabad (Gujarat) by train, then at Ahmadabad railway station you will find that most of the vendors are selling

(a) Dhokla with chutney and lemon rice

(b) Chholay-bhature and lassi

(c) Idli-chutney and Vada-chutney

(d) Puri-shaak and thanda doodh

 Answer: (a) Dhokla with chutney and lemon rice

Q68. The birds move their neck very often because

(a) they can fly

(b) the birds eyes are fixed.

(c) the birds have small eyes

(d) their ears are covered with feathers

 Answer: (b) the birds eyes are fixed.

Q69. After diagnosis a doctor says to a patient that there is less hemoglobin in his blood. Which of the following should he eat to make up the deficiency of iron?

(a) Rice, sugar, amla

(b) Green leafy vegetables, wheat, orange

(c) Jiggery, lemon, pea

(d) Amla, green leafy vegetables, jiggery

 Answer: (d) Amla, green leafy vegetables, jiggery

Q70. National Curriculum Framework, 2005 strongly recommends that teaching of EVS at primary stage should primarily aim at

(a) developing understanding of basic concepts of the subject

(b) memorizing basis principles of the subject

(c) linking classroom learning to life outside the school

(d) acquiring skills to carry out experiments independently

 Answer: (c) linking classroom learning to life outside the school

Q71. Which one of the following is not consistent with the requirements of EVS curriculum at primary stage?

(a) It should equip the learners with knowledge and skills to enter the world of work

(b) It should inculcate in learners a concern for environment

(c) It should engage learners in acquiring methods and processes leading to generation of new knowledge.

(d) It should suit cognitive level of the learners.

 Answer: (a) It should equip the learners with knowledge and skills to enter the world of work

Q72. Higher priority and space has been given in NCERT textbooks on EVS to

(a) explain basic concepts of the subject.

(b) provide opportunities to learners for contemplation and wondering

(c) provide exact definitions of technical terms

(d) include large number of practice questions.

 Answer: (b) provide opportunities to learners for contemplation and wondering

Q73. Which one of the following is not an objective of including poems and stories in EVS textbooks?

(a) To develop interest in the subject

(b) To have a change in routine and monotonous content.

(c) To provide fun and enjoyment for learners

(d) To promote imaginative and creative ability in the learners.

 Answer: (b) To have a change in routine and monotonous content.

Q74. Good EVS curriculum should be ‘true to the child, true to life and true to the subject.’ Which of the following characteristics of a curriculum does not meet the above requirements?

(a) It promotes the value of freedom from fear and prejudice.

(b) I requires the learner to view the subject as a social enterprise.

(c) It emphasizes more on processes of teaching and

(d) It emphasizes more on terms and definitions

 Answer: (d) It emphasizes more on terms and definitions

Q75. Nalini wants to introduce the topic on ‘Animals our friends’ I o Class IIl students. In order to introduce the topic more interestingly, the best teaching strategy would be to

(a) use a chart showing pictures of different animals

(b) draw pictures of different animals on the blackboard

(c) show a video film on animals and their usefulness

(d) ask the students to see pictures of animals given in the

 Answer: (c) show a video film on animals and their usefulness

Q76. Class V NCERT EVS textbooks include a section ‘what we have learnt’ in the end of every chapter. It is suggested that answer to questions included in this section should not be assessed in terms of right or wrong. This shift has been done because

(a) children cannot write correct answers at this stage

(b) it enhances convenience to teachers in assessment.

(c) it helps the teacher to know how children are learning

(d) it reduces subjectivity in assessment.

 Answer: (c) it helps the teacher to know how children are learning

Q77. Experimenting, Exploring, Investigating and Questioning constitute essential elements of active learning of EVS. A teacher arranges the following activities related to the concept of Food we should eat’

Loading...

Which one of the below four activities satisfy the condition for active learning?

(a) Draws the diagrams of all such foods on the blackboard

(b) Gives examples of different foods each in essential components of food

(c) Asks students to collect related information from all possible sources.

(d) Shows a video on the topic

 Answer: (c) Asks students to collect related information from all possible sources.

Q78. While teaching the topic on ‘Air is event where to Class IV students, Gitika. plans to perform the following activities

(a) Take the students to a field trip

(b) Explain the concept through specific examples

(c) Use multimedia capsule to explain the concept

(d) Ask probing questions related to the topic

Which one of the above proposed activities is not relevant for teaching of the topic effectively?

 Answer: (a) Take the students to a field trip

Q79. The section on ‘Do this and find out’ included in different topics in EVS textbooks aim at

(a) providing direct hands-on experiences.

(b) improving performance in examination

(c) learning definitions of scientific terms.

(d) keeping the students engaged at home

 Answer: (a) providing direct hands-on experiences.

Q80. A good assignment in EVS. should primarily aim at

(a) revise the lesson for effective learning

(b) ensure better utilization on time.

(c) keep the students engaged and disciplined

(d) provide extended learning opportunities

 Answer: (d) provide extended learning opportunities

Q81. As an EVS teacher, the major objective of organizing a field trip to a zoo should be

(a) to provide fun and enjoyment to students.

(b) to have a change in monotony of routine teaching schedule

(c) to provide active learning experience to students

(d) to satisfy parents on quality of education

 Answer: (c) to provide active learning experience to students

Q82. Which one of the following is not an objective of study of EVS in relation to Social Sciences?

(a) It should enable children to question the existing ideas and practices

(b) It should enable children to grow up as responsible member of society

(c) It should enable children to respect differences of cultural practices

(d) It should enable children to learn correct definition of key terms

 Answer: (d) It should enable children to learn correct definition of key terms

Q83. Kavita wants to emphasize more on social issues like poverty illiteracy and class inequalities in an EVS class. Which one of the following learning experiences will be more effective to achieve this objective ?

(a) Organizing special lectures on related issues

(b) Asking the students to prepare charts on related social

(c) Asking the students to undertake group projects to collect and analyze related information

(d) Asking the students to write slogans on related issues

 Answer: (c) Asking the students to undertake group projects to collect and analyze related information

Q84. Formative Assessment in EVS at primary stage does not include

(a) identification of learning gaps of students

(b) identification of deficiencies in teaching

(c) enhancement of students’ learning

(d) grading and ranking of students.

 Answer: (d) grading and ranking of students.

Q85. Given below are some human activities

A. Digging of mines.

B. Constructing dams.

C. Collection of leaves and herbs to sell them in the market.

D. Weaving baskets from bamboo

E. Making leaf plates out of fallen leaves.

The activities responsible for the disappearance of forests is/are

(a) only A

(b) A and B both

(c) A, B, and C

(d) B, C, D, and E

 Answer: (b) A and B both

Q86. Select correct statements all about Bronze

A. Bronze is an element like iron, silver, and gold

B. Bronze is made on melting copper and tin

C. Bronze is very strong and is used in making cannons and statues.

D. The utensils made of Bronze are lighter and stronger than that of aluminum.

(a) B and C

(b) C and D

(c) D and A

(d) A and C

 Answer: (a) B and C

Q87. A person living in Gandhidham (Gujarat) wants to visit first Bhopal (Madhya Pradesh) and then Hyderabad (Andhra Pradesh). The directions of his journey will be

(a) First towards East and then towards South

(b) First towards West and then towards South

(c) First towards South and then towards West

(d) First towards South and then towards East

 Answer: (a) First towards East and then towards South

Q88. On a city map it was mentioned “Scale 1 cm 110 metres”. If the distance between two localities on the map is 15 cm, then the actual distance between the two localities is

(a) 1100 metres

(b) 1165 centimeters

(c) 1500 meters

(d) 1.65 kilometers

 Answer: (d) 1.65 kilometers

Explain:  1 cm = 110 metres  ∴ 15 cm = 15 × 110 = 1650 m = 1.65 km

Q89. Mount Everest is a part of

(a) Tibet

(b) India

(c) Nepal

(d) Myanmar

 Answer: (c) Nepal

Q90. Study the following duties/ responsibilities

A. Help others in carrying their bags

B. Let the group follow you and keep at the front.

C. Ask those to stay back who cannot climb properly.

D. Look after those who are not well and arrange food for the group.

E. Find a good place to stop and rest

Which of the above are the responsibilities of a group leader in mountaineering?

(a) A, B, and C

(b) C, D, and E

(c) B, C, and D

(d) A, D, and E

 Answer: (d) A, D, and E

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!