CTET Previous year Question paper with Answer: 2011 June Paper-II

CTET Previous year Question Paper is a great resource to prepare better for the CTET and TET exams. CTET Previous year Question papers not only give you a clear idea of the major topics trending over the years but it also informs you about the CTET Exam Pattern. Download CTET Previous year Question Paper for your Preparation Boost. During the practice, candidates must try to solve CTET Question Papers and click the green button for Confirm answer. Practicing CTET Previous year Question Paper and Sample Question papers help your CTET, TET, and other Teacher Exams preparation.


Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

1. A creative learner refers to one who is

(a) very talented in drawing and painting

(b) highly intelligent

(c) capable of scoring consistently good marks in tests

(d) good at lateral thinking and problem solving

 Answer: (d) good at lateral thinking and problem solving

Explain: Creative children fall under the category of gifted children. They are divergent thinkers and try to solve problems in many ways.

2. Individual learners differ from each other in

(a) principles of growth and development

(b) rate of development

(c) sequence of development

(d) general capacity for development

 Answer: (b) rate of development

Explain: The rate of development of one child is different from the other. This principle is known as the principle of individual differences. For instance, some children learn to walk in eight months and some take more than a year to walk.

[ Read also, 2011 June CTET Paper-I Questions with Answer ]

3. Every learner is unique means that

(a) no two learners are alike in their abilities, interests, and talents

(b) learners do not have any common qualities, nor do they share common goals

(c) a common curriculum for all learners is not possible

(d) it is impossible to develop the potential of learners in a heterogeneous class

 Answer: (a) no two learners are alike in their abilities, interests, and talents

Explain: Each learner has his/her own style of learning. It is also possible that children of the same age have a difference in potential. Thus, no two learners are alike in their abilities, interests, and talents.

4. Constructivism as a theory

(a) focuses on the role of imitation

(b) emphasizes the role of the learner in constructing his/her own view of the world

(c) emphasizes memorizing information and testing through recall

(d) emphasizes the dominant role of the teacher

 Answer: (b) emphasizes the role of the learner in constructing his/her own view of the world

Explain: Constructivism lays emphasis on the role of the learner in constructing his/her own view of the world. It believes that the learner is not a blank slate, rather he/she has his/her own ideas about the world. A teacher can help develop these ideas by providing opportunities to the learner for the construction of knowledge.

5. Development of concepts is primarily a part of

(a) emotional development

(b) intellectual development

(c) physical development

(d) social development

 Answer: (b) intellectual development

Explain: Concepts are developed in the mind, which is the cognitive or intellectual aspect of learning

6. Heredity is considered a …………. social structure.

(a) primary

(b) secondary

(c) dynamic

(d) static

 Answer: (d) static

Explain: Heredity is a phenomenon that cannot be changed, so it is a static social structure.

7. The most intense and crucial socialization takes place

(a) throughout the life of a person

(b) during adolescence

(c) during early childhood

(d) during adulthood

 Answer: (b) during adolescence

Explain: During adolescence, a child faces hormonal changes and peer pressure. Socialization in this period is intense and crucial.

8. Helping learners recapitulate or recall what they have already learned is important because

(a) it is a convenient beginning for any classroom instruction

(b) relating new information to prior knowledge enhances learning

(c) it is an effective way of revising lessons

(d) it enhances the memory of learners thereby strengthening learning

 Answer: (b) relating new information to prior knowledge enhances learning

Explain: If the current learning is related to previous learning it becomes easy for learners to comprehend.

9. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years age), a child learns best by

(a) using the senses

(b) comprehending neutral words

(c) thinking in an abstract fashion

(d) applying the newly acquired knowledge of the language

 Answer: (a) using the senses

Explain: According to Piaget, the sensory-motor stage falls between 0-2 years when a child only uses his/her senses. Activities such as grasping, crying and sucking are the common activities of this stage.

10. The theory of leaning that totally depends on observable behavior is associated with the theory of learning

(a) cognitivist

(b) development

(c) behaviorist

(d) constructivist

 Answer: (c) behaviorist

Explain: Behaviorists believe that learning depends on observation. Learning can be modified by changing condition, offering a reward, etc.

11 The multilingual character of Indian society should be seen as

(a) a hindrance in the teaching-learning process

(b) a resource for the enrichment of school life

(c) a challenge to the teacher’s capacity to motivate students to learn

(d) a factor that makes school life a complex experience for learners.

 Answer: (b) a resource for the enrichment of school life

Explain: The multilingual character of the Indian society should be seen as a resource for enrichment of school life because it makes learners learn and respect one another’s language during school life.

12. Creative answers require

(a) direct teaching and direct questions

(b) content-based questions

(c) open-ended questions

(d) a highly disciplined classroom

 Answer: (c) open-ended questions

Explain: An open-ended question is a good way of getting creative answers. Because of divergent thinking, creative children answer all questions in a different way, so they should be asked open-ended questions for enhancing their creativity.

13. Diagnosis of gaps in the learning of students should be followed by

(a) appropriate remedial measures

(b) intensive drill and practice

(c) systematic revision of all lessons

(d) reporting the findings to learners and parents

 Answer: (a) appropriate remedial measures

Explain: Remedial education is used to assist the students facing problems in learning. It involves measures taken to improve students ability to read, write or do mathematics, especially when they find difficulties at any stage.

14. Which of the following statements cannot be considered as a feature of learning?

(a) Learning is a process that mediates behavior.

(b) Learning is something that occurs as a result of certain experiences.

(c) Study of behavior is learning

(d) Unlearning is also a part of learning.

 Answer: (c) Study of behavior is learning

Explain: Study of behavior is not a feature of leaning. It is a psychological process.

15. ‘Self-regulation’ of learners refers to

(a) their ability to monitor their own learning

(b) creating regulations for student behavior

(c) rules and regulations made by the student body

(d) self-discipline and control

 Answer: (a) their ability to monitor their own learning

Explain: The ability to control one’s own behavior, thoughts and emotions are known as self-regulation.

16. Which of the following does not reflect ‘teaching for understanding’?

(a) Ask students to explain a phenomenon or a concept in their own words

(b) Teach students to provide examples to illustrate how the law works

(c) Help students see similarities and differences and generate analogies

(d) Enable students to memorize isolated facts and procedures

 Answer: (d) Enable students to memorize isolated facts and procedures

Explain: Enabling students to memorize facts and information does not reflect teaching for understanding. Memorization of isolated facts and procedures does not allow students to learn and understand the facts at the same time.

17. Which of the following statements is true about learning?

(a) Errors made by children indicate that no learning has taken place.

(b) Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for learners.

(c) Learning is not affected by emotional factors at the stage of learning.

(d) Learning is fundamentally a mental activity.

 Answer: (b) Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for learners.

Explain: Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for learners. If a learner’s emotions are taken into account during the teaching-learning process, It will create a good and positive learning environment.

18. Human development is based on certain principles. Which of the following is not a principle of human development?

(a) Continuity

(c) General to specific

(b) Sequentiality

(d) Reversibility

 Answer: (d) Reversibility

Explain: Human development does not contain any type of reversibility or reversible process, so it is not a principle of development. Once the learner has crossed a stage in development, he/she cannot go back to that stage.

19. The main purpose of assessment should be

(a) to point out the errors of the learners

(b) to measure the achievement of learners

(c) to decide if a student should be promoted to the next class

(d) to diagnose and remedy gaps in learning

 Answer: (d) to diagnose and remedy gaps in learning

Explain: The main aim of the assessment is to help students in learning and not judge students according to set parameters. A good assessment should be appreciated and enjoyed by students.

20. The centrally-sponsored scheme of integrated education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in

(a) regular schools

(b) special schools

(c) open schools

(d) blind relief association schools

 Answer: (a) regular schools

Explain: The centrally-sponsored scheme of integrated education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in regular schools without any discrimination on the basis of their disability. This step was taken to eliminate the feeling of inferiority among disabled children.

21. Which of the following is not a sign of reading difficulty among young learners?

Difficulty in

(a) letter and word recognition

(b) reading speed and fluency

(c) understanding words and ideas

(d) spelling consistency

 Answer: (d) spelling consistency

Explain: Spelling consistency is not a sign of reading difficulty. Apart from options a, b and c of the question, lack of general vocabulary is also marked as a sign of reading difficulty.

22. A teacher wants the gifted children of her class to achieve their potential. Which of the following should she not do to achieve her objective?

(a) Teach them to enjoy non-academic activities

(b) Teach them to manage stress

(c) Segregate them from their peers for special attention

(d) Challenge them to enhance their creativity

 Answer: (c) Segregate them from their peers for special attention

Explain: A teacher should not segregate the gifted children of her class from their peers for special attention if she wants them to achieve their potential. As children learn from peers, letting them being together will help other children to learn from gifted children, thereby utilizing their potential.

23. Which of the following is not a characteristic feature of intrinsically motivated children?

(a) They always succeed.

(b) They enjoy doing their work.

(c) They display a high level of energy while working.

(d) They like challenging tasks

 Answer: (a) They always succeed.

Explain: It is not necessary that intrinsically motivated children will always succeed. Given the universal tact that to err Is human, they may also fail sometimes in achieving their goals. So, it cannot be counted as a characteristic of such children.

24. Which of the following is not an appropriate tool for formative assessment?

(a) Assignment

(b) Oral questions

(c) Term test

(d) Quiz and games

 Answer: (c) Term test

Explain: A term test is generally held for summative evaluation at the end of a term in a school year.

25. Learners should not be encouraged to

(a) ask as many questions as possible both inside and outside the class

(b) actively interact with other learners in group work

(c) participate in as many co-curricular activities as possible

(d) memorize all the answers to questions that the teacher may ask

 Answer: (d) memorize all the answers to questions that the teacher may ask

Explain: Learners should not be encouraged to memorize all the answers to questions. Their focus should be on understanding and clarification of concepts.

26. Irfan breaks toys and dismantles them to explore their components. What would you do?

(a) Never let Irfan play with toys.

(b) Always keep a close watch.

(c) Encourage his inquisitive nature and channelize his energy

(d) Make him understand that toys should not be broken

 Answer: (c) Encourage his inquisitive nature and channelize his energy

Explain: Curiosity is the key to better learning. If a child is curious to learn new things, better opportunities must be provided to fulfill his/her curiosity. Teachers must encourage the inquisitive nature of children and channelize their energies.

27. The statement ‘Men are generally more intelligent than women

(a) Is true

(b) maybe true

(c) shows gender bias

(d) is true for different domains of intelligence

 Answer: (c) shows gender bias

Explain: “Men are generally more intelligent than women or Men are generally more capable or hard-working than women” are the types of statements that show the gender-biased thinking of a society. It should be discouraged by our education system.

28. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in

(a) identifying the social status of the learner

(b) identifying the economic background of the learner

(c) rationalizing why the learner ought to be taught

(d) effectively catering to the different learning styles of learners

 Answer: (d) effectively catering to the different learning styles of learners

Explain: Understanding the principles of development of a child helps a teacher in effectively catering to the different learning styles of learners. Acknowledging individual differences helps a teacher modify her teaching strategy accordingly for better learning.

29. Christina took her class for a field trip and after coming back, she discussed the trip with her students. This may connote:

(a) assessment of learning

(b) assessment for learning

(c) learning for assessment

(d) learning of assessment

 Answer: (a) assessment of learning

Explain: Assessment of learning takes place at the end of the task. It is summative in nature. Achievement is more considerable than learning in this type of assessment.

30. The statement ‘An important precondition for the proper development of a child is ensuring her/his healthy physical development

(a) is untrue as physical development does not affect other domains of development in any way

(b) maybe incorrect as development varies from individual to individual

(c) is true because physical development occupies the topmost place in the sequence of development

(d) is true because physical development is interrelated with other domains of development

 Answer: (d) is true because physical development is interrelated with other domains of development

Explain: This statement is true because a child’s proper development cannot be achieved without a healthy physical state. For example, a person cannot speak well without proper development of vocal cords.

Pages ( 1 of 5 ): 1 23 ... 5Next »

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!