CTET Previous year Question paper with Answer: 2012 November Paper-I

CTET Previous year Question Papers is a great resource to prepare better for the CTET and TET exams. CTET Previous year Question papers not only give you a clear idea of the major topics trending over the years but it also informs you about the CTET Exam Pattern. Download CTET Previous year Question Papers for your Preparation Boost. During the practice, candidates must try to solve CTET Question Papers and click the green button for Confirm answer. Practicing CTET Previous year Question Papers and Sample Question papers help your CTET, TET, and other Teacher Exams preparation.


Section -I: Child Development & Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. Theory of multiple intelligences implies the following except

(a) intelligence is a distinct set of processing operations used by an individual to solve problems

(b) disciplines should be presented in a number of ways

(c) learning could be accessed through a variety of means

(d) emotional intelligence is not related to IQ

 Answer: (d) emotional intelligence is not related to IQ

Explain: The theory of multiple intelligences was proposed by Howard Gardner. According to theory, emotional intelligence is not related to Intelligent Quotient (IQ).

Q2. A child of 16 years scores 75 in an IQ test; his mental age will be ……….. years.

(a) 12

(b) 8

(c) 14

(d) 15

 Answer: (a) 12

Explain: Chronological age = 16 years

IQ=75

Mental age =?

Let the Mental age be x.

According to formula,

$
IQ=\frac{Mentalage}{Chronologicalage}\times \text{100 }
\\
\Rightarrow \,\,\text{75 }=\,\,\frac{\boldsymbol{x}}{16}\times 100
\\
\Rightarrow \boldsymbol{x}=12
$

[ Read Also: 2011 June CTET Paper-I Questions with Answer ]

Q3. Which one of the following optimizes motivation to learn?

(a) Personal satisfaction in meeting targets

(b) Extrinsic factor

(c) Motivation to avoid failure

(d) Tendency to choose very easy or difficult goals

 Answer: (a) Personal satisfaction in meeting targets

Explain: Motivation is an inner drive to behave or act in a certain manner. These inner conditions such as wishes, desires, goals, activate to move in a particular direction in behavior. So personal satisfaction in meeting targets optimizes motivation to learn.

Q4. Smallest unit of meaning in a language is

(a) pragmatics

(b) syntax

(c) morpheme

(d) phoneme

 Answer: (c) morpheme

Explain: The basic units of sound in a spoken language are called phonemes. Phonemes are combined to form morphemes, the smallest units of meaning in a language.

Q5. IQ scores are generally  ……….. correlated with academic performance.

(a) least

(b) perfectly

(c) highly

(d) moderately

 Answer: (c) highly

Explain: IQ scores are used as predictors of educational achievement, special needs, job performance and income. Hence, IQ scores are highly correlated with academic performance.

Q6. Successful inclusion requires the following except

(a) Involvement of parents

(b) Capacity building

(c) Sensitization

(d) Segregation

 Answer: (d) Segregation

Explain: Inclusive education brings all students together in one classroom and community, regardless of their strengths or weaknesses in any area, and seeks to maximize the potential of all students. So, segregation is not required for successful inclusion.

Q7. Which of the following would be the most appropriate way to encourage disadvantaged children to attend school regularly?

(a) A child collector employed by the school, must bring children from homes everyday

(b) Paying Rs. 5 per day to attract children

(c) Opening residential schools

(d) Not allowing children to attend school may be made a legally punishable offence

 Answer: (c) Opening residential schools

Explain: From the given options, opening residential schools would be the most appropriate way to encourage children to attend school.

Q8. The best way to avoid gender discrimination in a school may be

(a) formation of a rule to shun gender discrimination in the school and enforce it strictly

(b) selection of more boys than girls for a music competition

(c) met cognition of their gender-biased behaviors by teachers

(d) recruitment of equal number of male and female teachers

 Answer: (c) met cognition of their gender-biased behaviors by teachers

Explain: Teachers are certainly not the primary cause of gender role differences, but sometimes teachers influence the by their responses to and choices made on behalf of students. So, the best way to avoid gender discrimination in a school may be metacognition of their gender-biased behaviors by teachers.

[ Read Also: 2012 Jan CTET Paper-I Questions with Answer ]

Q9. Gifted students are

(a) non-assertive of their needs

(b) independent in their judgments

(c) independent of teachers

(d) introvert in nature

 Answer: (b) independent in their judgments

Explain: Intellectually gifted students are highly skilled verbally and have outstanding memories and learning abilities. They also tend to have critical thinking and problem-solving abilities. So the gifted students independent in their judgments.

[/bg_collapse

Q10. The up-scaling of performance in the scholastic areas on the basis of performance in co-scholastic areas can be justified as

(a) it follows the policy of compensatory discrimination for the marginalized students

(b) it ensures universal retention

(c) it develops respect for manual labor

(d) it caters to individual differences

 Answer: (d) it caters to individual differences

Explain: The up-scaling of performance in the scholastic areas on the basis of performance in co-scholastics areas can be justified as it caters to individuals differences because individual differences are the variations from one person to another on variables such as self-esteem, rate of cognitive development or degree of agreeableness.

Q11. In the Information Processing Model of thinking. The following steps are said to take place:

A. Response execution

B. Response selection

C. Pre-Processing

D. Categorization

The correct sequence of these steps is

(a) C, A, D, B

(b) C, D, B, A

(c) D, C, B, A

(d) B, D, C, A

 Answer: (b) The correct sequence of steps in the Information Processing Model of thinking are as follow:

Pre-processing , Categorization, Response selection, Response execution

Q12. A child cannot distinguish between ‘saw’ and “was’, “nuclear and ‘unclear. He/She is suffering from

(a) dyslexemia

(b) dysmorphemia

(c) dyslexia

(d) word jumbling disorder

 Answer: (c) dyslexia

Explain: Dyslexia is the most common learning disability. The dyslexic child may have directional confusion. So, he may read or write reverse letters, whole words or numbers.

Q13. Learning disabilities are generally found

(a) more often in children belonging to rural areas as compared to urban areas

(b) in specially those children whose paternal relatives have such problems

(c) in children with average to superior IQ

(d) more often in boys as compared to girls

 Answer: (b) in specially those children whose paternal relatives have such problems

Explain: Some children develop and mature at a slower rate than others in the same age group is called learning disability, Learning disabilities tend to run in families also, so some learning disabilities may be inherited.

Q14. An empowering school will promote which of the following qualities the most in its teachers ?

(a) Tendency to experiment

(b) Memory

(c) Disciplined nature

(d) Competitive aptitude

 Answer: (d) Competitive aptitude

Explain: A fair competitive aptitude should be develop among teachers to empowering school.

Q15. Adolescents may experience

(a) feeling of self-actualization

(b) feeling of satiation about life

(c) anxiety and concern about themselves

(d) feeling of fear about sins committed in childhood

 Answer: (c) anxiety and concern about themselves

Explain: Adolescence is the core risk phase for the development and syndromes of anxiety that may range from transient mild symptoms to full-blown anxiety disorders and concern about themselves.

[ Read Also: 2012 Jan CTET Paper-II Questions with Answer ]

Q16. Orthopedically impaired children are likely to have

(a) dyslexia

(b) dysgraphia

(c) dysthymia

(d) dyscalculia

 Answer: (b) dysgraphia

Explain: Dysgraphia is a learning disability that affects writing abilities. Children with dysgraphia can have trouble organizing letters, numbers, and words on a line or page. So, orthopedically impaired children are likely to have dysgraphia.

Q17. Partial reinforcement

(a) works best in training animals

(b) is more effective than continuous reinforcement

(c) is less effective than continuous reinforcement

(d) cannot be applied in actual classrooms

 Answer: (b) is more effective than continuous reinforcement

Explain: Schedules of reinforcement are an important component of the learning process. In partial reinforcement, the response is reinforced only part of the time. Learned behaviors are acquired more slowly with partial reinforcement, but the response is more consistent than continuous reinforcement.

Q18. Vygotsky theory implies

(a) child will learn best in the company of children having IQ lesser than his/her own

(b) collaborative problem solving

(c) individual assignments to each student

(d) after initial explanation, do not support a child in solving difficult questions

 Answer: (b) collaborative problem solving

Explain: Vygotsky theorized that children maximize learning when they enter Proximal Development zone, which represents the gap between the tools they have on hand to solve problems independently and the potential they have to solve problems with the aid of an adult or more competent peer.

Q19. Monika, a Maths teacher, asks Radhika a question. On not getting any answer from Radhika, she quickly moves on and asks Mohan another question. She rewords her question after realizing that Mohan is struggling to find the answer.

This tendency of Monika reflects that she is

(a) supporting gender stereotyping of roles by favoring Mohan

(b) trying not to put Radhika in an embarrassing situation

(c) well aware of the fact that Radhika is not capable of answering questions

(d) slightly nervous about her question

 Answer: (a) supporting gender stereotyping of roles by favoring Mohan

Explain: The tendency shown by teacher Monika in the given question reflects that she is supporting gender stereotyping of roles by favoring a boy student rather than a girl student.

Q20. Assessment for learning takes into account the following except

(a) mistakes of students

(b) learning styles of students

(c) strengths of students

(d) needs of students

 Answer: (d) needs of students

Explain: Assessment is an integral part of instruction, as it determines whether or not the goals of education are being met. All the given options are necessary for assessment for learning except the “needs of students”.

Q21. One of the identical twin brothers is adopted by a socio-economically rich family and the other by a poor family. After one year, which one of the following may be most likely observed about their IQ scores?

(a) The socio-economic level does not affect the IQ score

(b) The boy with the rich socio-economic family will score greater than the boy with a poor family

(c) Both of them will score equally

(d) The boy with a poor family will score greater than the boy with rich socio-economic family

 Answer: (a) Socio-economic level does not affect the IQ score

[ Read Also: 2011 June CTET Paper-II Questions with Answer ]

Q22. Which one of the following is an example of a fine motor skill?

(a) Climbing

(b) Hopping

(c) Running

(d) Writing

 Answer: (d) Writing

Explain: Fine motor skills can be defined as coordination of small muscle movements that occur e.g., in the fingers, usually in coordination with the eyes. The development of these skills allows one to be able to complete tasks such as writing, drawing, and buttoning.

Q23. Which of the following characteristics is the hallmark of the problem-solving approach?

(a) The problem is based on only one principle/topic

(b) There is an implicit hint given in the problem statement

(c) The problem is original

(d) There is usually one approach for getting the right answer

 Answer: (b) There is an implicit hint given in the problem statement

Q24. Which of the following is true in relation to errors made by children?

(a) Correcting every error would take too much time and be tiresome for a teacher

(b) Errors can be corrected by children themselves, therefore a teacher should not immediately correct them

(c) If a teacher is not able to correct all errors in the classroom it indicates that the system of teacher education has failed

(d) A teacher should not notice every error otherwise syllabus will not be covered

 Answer: (c) If a teacher is not able to correct all errors in the classroom it indicates that the system of teacher education has failed

Q25. In order to instill a positive environment in a primary class, a teacher should

(a) narrate stories with positive endings

(b) wish each child in the morning

(c) not discriminate and set the same goal for every child

(d) allow them to make groups on their own on the basis of sociometry during group activities

 Answer: (c) not discriminate and set the same goal for every child

Explain: Teachers can maximize learning by instilling positive discipline and effective classroom rules. Teachers can anticipate potential problems by planning and by taking on a positive approach to classroom management.

Q26. While selecting material for the portfolio of students …….. of ………. should be there.

(a) inclusion; parents

(b) exclusion; students

(c) inclusion; other teachers

(d) inclusion; students

 Answer: (d) inclusion; students

Q27. Which would be the best first theme to start within a nursery class?

(a) My best friend

(b) My neighborhood

(c) My school

(d) My family

 Answer: (d) My family

Explain: In a nursery class the best theme to start is ‘My family’ because a nursery class children know about their family especially parents and grandparents.

Q28. Learners who demonstrate an earnest desire for increased knowledge and academic competence are said to have a

(a) Work-avoidance orientation

(b) Mastery orientation

(c) Performance-approach orientation

(d) Performance-avoidance orientation

 Answer: (c) Performance-approach orientation

Explain: Learners who demonstrate an earnest desire for increased knowledge and academic competence are said to have a Performance-approach orientation because Performance orientation is thought to increase a student’s intrinsic motivation if he/she wants to perform well.

Q29. A teacher can make problem-solving fun for students by doing all the following except

(a) providing open ended material

(b) giving time for free play

(c) providing endless opportunities for creative thinking

(d) expecting perfection from the students while they are trying to do things by themselves

 Answer: (d) expecting perfection from the students while they are trying to do things by themselves

Q30. Of the following, the greatest advantage of interdisciplinary instruction is that

(a) teachers are less likely to feel overwhelmed by the multiplicity of topics needed to be addressed in a traditional curriculum

(b) students are less likely to develop a dislike for particular topics or different subject areas

(c) teachers are permitted greater flexibility in planning lessons and activities

(d) students are given opportunities to generalize and apply newly learned knowledge in multiple contexts

 Answer: (d) students are given opportunities to generalize and apply newly learned knowledge in multiple contexts

Explain: Interdisciplinary instructions help students to connect all the information that they are learning, and it helps them to use it and to apply it. Also, it helps students to see what real life applications they need to know from what they learned in school.

Pages ( 1 of 5 ): 1 23 ... 5Next »

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!