CTET Previous year Question paper with Answer: 2012 January Paper-II

CTET Previous year Question Papers is a great resource to prepare better for the CTET and TET exams. CTET Previous year Question papers not only give you a clear idea of the major topics trending over the years but it also informs you about the CTET Exam Pattern. Download CTET Previous year Question Papers for your Preparation Boost. During the practice, candidates must try to solve CTET Question Papers and click the green button for Confirm answer. Practicing CTET Previous year Question Papers and Sample Question papers help your CTET, TET, and other Teacher Exams preparation.


Section-I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. When a teacher involves a visually challenge learner in group activities with the other learners of the class, she is

(a) acting according to the spirit of inclusive education

(b) helping all the learners to develop sympathy towards the visually challenged learner

(c) likely to increase the stress on the visually challenged learner

(d) creating barriers to learning for the class

 Answer: (a) acting according to the spirit of inclusive education

Explain: Including visually challenge learners in group activities with other normal learners in regular classes, the teacher working on the spirit of inclusive education. Because inclusive education is pedagogical practice that allow each student to feel respected, confident and develop to his/her full potential.

Q2. A teacher uses audio-visual aids and physical activities in her teaching because they

(a) facilitate effective assessment

(b) provide a diversion to learners

(c) utilize maximum number of senses to enhance learning

(d) provide relief to the teacher

 Answer: (c) utilize maximum number of senses to enhance learning

Explain: Audio-visual aids are devices by means of which the learning process may be encouraged or carried on through sense of hearing or sight or both. So, the teacher uses audio- visual aids and physical activities in teaching because they utilize maximum number of senses to enhance learning.

Q3. A teacher engages her learners in a number of group activities such as group discussions, group projects, etc the learning dimension it highlights is

(a) learning through recreation

(b) language-guided learning

(c) competition-based learning

(d) learning as a social activity

 Answer: (d) learning as a social activity

Explain: Group activities such as group discussions, group projects, role play are part of social learning. In group activities children learn to communicate, negotiate, dominate etc., with their peers and enhance social skills.

Q4. Science and Art exhibitions, music and dance shows and bringing out school magazines, are meant to

(a) train students for various professions

(b) establish a name for the school

(c) satisfy the parents

(d) provide a creative channel for learners

 Answer: (d) provide a creative channel for learners

Explain: Children’s creativity must be extended by the provision of support for their curiosity, exploration and play. They must be provided such opportunities. For example, science and art exhibitions, music and dance shows, movement, role-play activities provide a creative channel for learners.

Q5. A teacher always helps her learners link the knowledge they have derived in one subject area with the knowledge from other subject areas. This helps to promote

(a) correlation and transfer of knowledge

(b) individual differences

(c) learner autonomy

(d) reinforcement

 Answer: (a) correlation and transfer of knowledge

Explain: Linking the knowledge of one subject area with the knowledge from other subject areas, a teacher helps her learners to correlate and transfer of knowledge from both subject areas.

Q6. Creativity is usually associated with

(a) Imitation

(b) Convergent thinking

(c) Divergent thinking

(d) Modeling

 Answer: (c) Divergent thinking

Explain: Creativity involves children in explorations of their own new ideas. So, creativity usually associated with divergent thinking.

Q7. A student works hard to clear an entrance test for admission into a medical college. The student is said to be motivated

(a) experientially

(b) intrinsically

(c) extrinsically

(d) individually

 Answer: (b) intrinsically

Explain: Intrinsic motivation involves an interest in the learning task itself and also satisfaction being gained from task. When a student works hard to clear an entrance test, the student is said to be motivated intrinsically.

Q8. The doing aspect of behavior falls in the

(a) Psychological domain of learning

(b) Cognitive domain of learning

(c) Affective domain of learning

(d) Cognitive domain of learning

 Answer: (b) Cognitive domain of learning

Explain: The ‘doing’ aspect of behavior falls in the cognitive domain of learning. Because cognitive domain changes to the way we think, our intelligence, memory capabilities etc.

Q9. Which of the following is predominantly heredity related factor?

(a) Participation in social activities

(b) Attitude towards peer group

(c)Thinking pattern

(d) Color of the eyes

 Answer: (d) Color of the eyes

Explain: Color of the eyes is one of the heredity related factor. Participation in social activities, attitude towards peer group and thinking pattern are environmental factors.

Q10. Teachers should study the errors of their students they often indicate the

(a) need for differentiated curriculum

(b) extent of their knowledge

(c) remedial strategies needed

(d) pathways for ability grouping

 Answer: (c) remedial strategies needed

Explain: Children have different abilities and styles of learning. After study the errors of students, teacher should design remedial teaching plans to facilitate students effective learning.

Q11. Seema learns every lesson very quickly but Leena takes longer to learn them. It denotes the developmental principle

(a) inter-relationships

(b) quality of education

(c) general to specific

(d) quality of nutrition

 Answer: (d) quality of nutrition

Explain: No two individuals are exactly the same. We all differ from one another not only in height, weight, color but also in personality, intelligence and attitudes. So, Seema and Leena denotes the developmental principle of individual differences.

Q12. Environmental factors that shape development include all of the following except

(a) culture

(b) physique

(c) continuity

(d) individual differences

 Answer: (c) continuity

Explain: Quality of nutrition, culture, and quality of education are the environmental factors that shape the development of the child. The physique is the heredity factor that depends upon the genes from parents.

[ Read Also, 2011 June CTET Paper-II Questions with Answer ]

Q13. According to theories of motivation, a teacher can enhance learning by

(a) setting uniform standards of expectations

(b) not having any expectations from students

(c) setting extremely high expectations

(d) setting realistic expectations from students

 Answer: (d) setting realistic expectations from students

Explain: According to theories of motivation, a teacher can enhance learning by setting realistic expectations from students.

Q14. Development starts from

(a) pre-natal stage

(b) the stage of infancy

(c) pre-childhood stage

(d) post-childhood stage

 Answer: (a) pre-natal stage

Explain: Development starts from pre-natal stage. According to Ross, there are four stages of development- Infancy (1-5 years), Childhood ( 5- 12 years), Adole scence (12-18 years) and Adulthood (18 years and above)

Q15. Ability to recognize and classify all varieties of animals, minerals and plants, according to multiple intelligences theory, is called

(a) Naturalist intelligence

(b) Linguistic intelligence

(c) Spatial intelligence

(d) Logic-mathematical intelligence

 Answer: (a) Naturalist intelligence

Explain: According to Gardener ‘s multiple intelligence theory, ability to recognize and classify all varieties of animals, minerals and plants is called naturalist intelligence.

Q16. The statement “Majority of the people are average, a few very bright and a few very dull” is based on the established principle of

(a) Distribution of intelligence

(b) Growth of intelligence

(c) Intelligence and sex differences

(d) Intelligence and racial differences

 Answer: (a) Distribution of intelligence

Explain: According to distribution of intelligence theory, Approx 70% persons have IQ between 90- 110, approx 15% persons have IIQ more than 110 and approx 15% persons have IQ less than 90.

Q17. According to Piaget’s cognitive theory of learning. The process by which the cognitive structure is modified is called

(a) Accommodation

(b) Assimilation

(c) Schema

(d) Perception

 Answer: (b) Assimilation

Explain: According to Piaget’s cognitive theory of learning. the process by which a person takes structure into their mind from the environment, is called Assimilation.

Q18. When previous learning makes no difference at all to the learning in a new situation, it is called

(a) Absolute transfer of learning

(b) Positive transfer of learning

(c) Negative transfer of learning

(d) Zero transfer of learning

 Answer: (d) Zero transfer of learning

Explain: When previous learning makes no difference to the learning in new situation, it is called zero transfer of learning.

Q19. Thinking is essentially

(a) a psychomotor process

(b) a psychological phenomenon

(c) an affective behavior

(d) a cognitive activity

 Answer: (d) a cognitive activity

Explain: Cognitive development refers to a child’s growth in terms of thinking and learning skills.

Q20. In a child-centered classroom, children generally learn

(a) mainly from the teacher

(c) in groups

(b) individually

(d) individually and in groups

 Answer: (d) individually and in groups

Explain: Child-centered pedagogy helps students build their own knowledge. Being active, students construct their own meaning by modifying exiting knowledge, exploring meaning with others. So, in a child-centered classroom children learn individually and in groups.

Q21. In co-operative learning, older and more proficient students assist younger and lesser skilled students. This leads to

(a) higher moral development

(b) conflict between the groups

(c) higher achievement and self-esteem

(d) intense competition

 Answer: (c) higher achievement and self-esteem

Explain: In co-operative learning, older and proficient students assist younger and lesser skilled students. First of all, they learn social skills and greater achievement & self-esteem.

Q22. The major frustration that children with hearing loss face in the classroom is

(a) the inability to take examinations with other students

(b) the inability to read the prescribed textbook

(c) the inability to participate in sports and games

(d) the inability to communicate or share information with others

 Answer: (d) the inability to communicate or share information with others

Explain: The major problem faced by hearing lo5s students in the classroom that his/her inability to communicate or share information with others.

[ Read More: Child Development and Pedagogy MCQ Questions with Answer ]

Q23. Dyslexia is associated mainly with difficulties in

(a) reading

(b) speaking

(c) speaking and hearing

(d) hearing

 Answer: (a) reading

Explain: Dyslexia is a learning disability which is mainly associated with difficulties in reading.

Q24. Gifted students will realize their potential when

(a) they learn with other students

(b) they are segregated from other students

(c) they attend private coaching classes

(d) they are tested frequently

 Answer: (a) they learn with other students

Explain: Gifted student will realize their potential when they learn with their same age groups students in a inclusive education system.

Q25. A good textbook avoids

(a) social responsibility

(b) gender bias

(c) gender sensitivity

(d) gender equality

 Answer: (b) gender bias

Explain: A good textbook must avoid gender bias because every children have certain potentialities and special abilities rather than gender, age, culture, regions or social status.

Q 26. The stage of cognitive development according to Piaget, in which a child displays ‘object permanence’ is

(a) Formal operational stage

(b) Sensory-motor stage

(c) Pre-operational stage

(d) Concrete operational stage

 Answer: (b) Sensory-motor stage

Explain: According to Piaget’s cognitive development theory children display ‘object permanence in pre-operational stage.

Q27. Inclusive education refers to a school education system that

(a) emphasizes the need to promote the education of the girl child only

(b) includes children with disability

(c) includes children regardless of physical, intellectual, social, linguistic or other differently-abled conditions

(d) encourages education of children with special needs through exclusive schools

 Answer: (c) includes children regardless of physical, intellectual, social, linguistic or other differently-abled conditions

Explain: Inclusive education in school education system includes children regardless of physical, social, intellectual, linguistic or other differently-abled conditions. It aims at all learners to be comfortable with diversity and see it as a challenge rather than a problem.

Q28. According to Kohlberg, the thinking process involved in judgments about questions of right and wrong is called

(a) Moral reasoning

(b) Moral realism

(c) Moral realism

(d) Morality co-operation

 Answer: (a) Moral reasoning

Explain: According to Kohlberg’s theory of moral development the thinking process involved in judgments about questions of right and wrong is called moral reasoning.

Q29. A student is aggressive in his behavior towards his peer group and does not conform to the norms of the school. This student needs help in

(a) Higher order thinking skills

(b) Cognitive domain

(c) Psychomotor domain

(d) Affective domain

 Answer: (d) Affective domain

Explain: When a student shows aggressive behavior towards his peer group and does not conform to the norms of the school. That student needs help in affective domain because affective domain of learning includes feelings, values, appreciation, enthusiasms, motivations and attitudes.

Q30. Teachers are advised to involve their learners in group activities because, besides facilitating learning, they also help in

(a) Socialization

(b) Aggression

(b) Value conflicts

(d) Anxiety

 Answer: (a) Socialization

Explain: Teachers involve their learners in a group activities, in facilitating learning, it also helps student to enhance their social skills in group activities.

Pages ( 1 of 5 ): 1 23 ... 5Next »

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!