2011 CTET previous Paper-I Question Paper with Answer

Spread the love
  • 49
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Paper-I Question Paper with Answer:

CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY

1. The term ‘curriculum’ in the field of education refers to

(a) methods of teaching and the content to be taught

(b) the overall program of the school which students experience on a day-to-day basis

(c) evaluation process

(d) text-material to be used in the class

 

Answer: (b) overall program of the school which students experience on a day-to-day basis

2. At lower classes, play-way method of teaching is based on

(a) theory of physical education programmes

(b) principles of methods of teaching

(c) psychological principles of development and growth

(d) sociological principles of teaching

Answer: (c) psychological principles of development and growth

3. “A young child responds to a new situation on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past.” This is related to

(a) ‘Law of Analogy’ of learning

(b) ‘Law of Effect’ of learning

(c) ‘Law of Attitude’ of the learning process

(d) ‘Law of Readiness’ of learning

Answer: (b) ‘Law of Effect’ of learning

4. ‘Dyslexia’ is associated with

(a) Mental disorder

(b) Mathematical disorder

(c) Reading disorder

(d) Behavioral disorder

Answer: (c) Reading disorder

5. Education of children with special needs should be provided

(a) along with other normal children

(b) by methods developed for special children in special Schools

(c) in special school

(d) by special teachers in special schools

Answer: (a) along with other normal children

6. To make assessment a ‘useful and interesting’ process, one should be careful about

(a) making comparisons between different students

(b) labeling students as intelligent or average learners

(c) using a variety of ways’ to collect information about the student’s learning across the scholastic and co-scholastic boundaries

(d) using technical language to give feedback

. Answer: (c) using a variety of ways’ to collect information about the student’s learning across the scholastic and co-scholastic boundaries[/bg_collapse]

7. ____ is not considered a sign of ‘being gifted’.

(a) Creative ideas

(b) Fighting with others

(c) Novelty in expression

(d) Curiosity

. Answer: (b) Fighting with others

8.”Children actively construct their understanding of the world” is a statement attributed to

(a) Piaget

(b) Pavlov

(c) Kohlberg

(d) Skinner

Answer: (a) Piaget

9. Kritika who does not talk much at home talks a lot at school. It shows that

(a) the school provides opportunities to children to talk a lot

(b) teachers demand that children should talk a lot at school

(c) she does not like her home at all

(d) her thoughts get acknowledged at school

Answer: (d) her thoughts get acknowledged at school

10. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of herlhis students. Which of the following fields is related to this objective?

(a) Educational Sociology

(b) Social Philosophy

(c) Media – Psychology

(d) Educational Psychology

Answer: (d) Educational Psychology

11. Motivation, in the process of learning,

(a) sharpens the memory of learners

(b) differentiates new. learning from old learning

(c) makes learners think unidirectionally

(d) creates interest for learning among young learners

Answer: (d) creates interest for learning among young learners

12. Learning can be enriched if

(a) situations from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilitates

(b) more and more teaching aids are used in the class

(c) teachers use different types of lectures and explanation

(d) due attention is paid to periodic tests in the class

Answer: (a) situations from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilitates

13. Which of the following statements cannot be considered as a feature of the process of learning?

(a) Educational institutions are the only place where learning takes place

(b) Learning is a comprehensive process

(c) Learning is goal-oriented

(d) Unlearning is also a learning process

Answer: (a) Educational institutions are the only place where learning takes place

14. A student of V-grade with ‘visual deficiency’ should be

(a) excused to do a lower level of work

(b) helped with hislher routine-work by parents and friends

(c) treated normally in the classroom and provided support through Audio CDs

(d) given special treatment III the classroom

Answer: (c) treated normally in the classroom and provided support through Audio CDs

15. Which of the following should be considered the most important quality of a teacher at the primary level?

(a) Eagerness to teach

(b) Patience and perseverance

(c) Competence in methods of teaching and knowledge of subjects

(d) Competence to teach in a highly standardized language

Answer: (b) Patience and perseverance

16. The stage in which a child begins to think logically about objects and events is known as

(a) Sensorimotor stage

(b) Formal operational stage

(c) Pre-operational stage

(d) Concrete operational stage

Answer: (d) Concrete operational stage

17. A teacher, because of his/her democratic nature, allows students to sit all over the class. Some sit together and discuss or do group reading. Some sit quietly and read themselves. A parent does not like it. Which of the following may be the best way to handle the situation?

(a) Parents should complain against the teacher to the principal

(b) Parents should request the principal to change the section of their ward

(c) Parents should show trust in the teacher and discuss the problem with the teacher

(d) Parents should take away the child from that school

Answer: (c) Parents should show trust in the teacher and discuss the problem with the teacher

18. The ‘insight theory of learning’ is promoted by

(a) ‘Gestalt’ theorists

(b) Pavlov

(c) Jean Piaget

(d) Vygotsky

Answer: (a) ‘Gestalt’ theorists

19. Four distinct stages of children’s intellectual development are identified by

(a) Kohlberg

(b) Erikson

(c) Skinner

(d) Piaget

Answer: (a) Kohlberg

20. In which of the following stages do children become active members of their peer group?

(a) Adolescence

(b) Adulthood

(c) Early childhood

(d) Childhood

Answer: (a) Adolescence

21. Parents should play a _ role in the learning process of young children.

(a) negative

(b) proactive

(c) sympathetic

(d) neutral

Answer: (b) proactive

22. “Development is a never ending process.” This idea is associated with

(a) Principle of interrelation

(b) Principle of continuity

(c) Principle of integration

(d) Principle of interaction

Answer: (b) Principle of continuity

23. Which is the place where the child’s ‘cognitive’ development is defined in the best way?

(a) Playground

(b) School and classroom environment

(c) Auditorium

(d) Home

Answer:(b) School and classroom environment

24. Which of the following is not a sign of an intelligent young child?

(a) One who has the ability to cram long essays very quickly

(b) One who has the ability to communicate fluently and appropriately

(c) One who carries on thinking in an abstract manner

(d) One who can adjust oneself in a new environment

Answer: (a) One who has the ability to cram long essays very quickly

25. ____ is considered a sign of motivated teaching.

(a) Maximum attendance in the class

(b) Remedial work given by the teacher

(c) Questioning by students

(d) Pin drop silence in the class

Answer: (c) Questioning by students

26. Which of the following is not related to the socio-psychological needs of the child?

(a) Need for appreciation or social approval

(b) Need for emotional security

(c) Regular elimination of waste products from the body

(d) Need for company

Answer: (c) Regular elimination of waste products from the body

27. ‘Mind mapping’ refers to

(a) a technique to enhance comprehension
(b) a plan of action for an adventure

(c) drawing the picture of a mind

(d) researching the functioning of the mind

Answer: (d) researching the functioning of the mind

28. The best way, especially at the primary level, to address the learning difficulties of students is to use

(a) a variety of teaching methods suited to the disability

(b) expensive and, glossy support material

(c) easy and interesting textbooks

(d) story-telling method

Answer: (a) a variety of teaching methods suited to the disability

29. According to Piaget, at which of the following stages does a child begin, to think logically about abstract propositions?

(a) Concrete operational stage (07 – 11 years)

(b) Formal operational stage (11 years and up)

(c) Sensori-motor stage (Birth – 02 years)

(d) Pre-operational stage (02 – 07 years)

Answer: (a) Concrete operational stage (07 – 11 years)

30. Which of the following will foster creativity among learners?

(a) Teaching the students the practical value of good education

(b) Providing opportunities to question and to nurture the innate talents of every learner

(c) Emphasizing achievement goals from the beginning of school life

(d) Coaching students for good marks in the examination

Answer: (b) Providing opportunities to question and to nurture the innate talents of every learner
Pages ( 1 of 5 ): 1 23 ... 5Next »

1 Comment

Leave a Reply

error: Content is protected !!